Ravinto ja terveys
Testaa riittävä D-vitamiinin saanti!

D-vitamiinin saanti, lähteet ja puutosoireet

D-vitamiini on kenties yksi tärkeimmistä vitamiineista. Miksi aurinkovitamiini on meille niin tärkeä, mitkä ovat sen parhaat lähteet ja mitä sen puutoksesta voi seurata?

Lue lisää

Miksi aurinkovitamiini eli D-vitamiini on meille niin tärkeää ja mitkä ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä? Usea suomalainen saattaa kärsiä tietämättään D-vitamiinin puutoksesta pitkän ja pimeän talven vuoksi. Tutustu tästä D-vitamiinin hyötyihin sekä helppoon pikatestiin, jonka avulla selvität, saatko riittävästi D-vitamiinia!

Kuusi syytä, miksi D-vitamiini on meille niin tärkeää


Listasimme kuusi hyvää syytä varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti. Päivät lyhenevät, kun kuljemme talvea kohti. Mitä vähemmän saamme auringonvaloa, sitä tärkeämpää on saada D-vitamiinia ruuasta tai ravintolisistä.


EU on listannut kuusi seikkaa, miksi D-vitamiini on niin tärkeä elimistöllemme ja terveydellemme:

1. D-vitamiini auttaa immuunipuolustusta toimimaan normaalisti.

2. D-vitamiini auttaa ylläpitämään luuston vahvuutta.

3. D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

4. D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä kunnossa.

5. D-vitamiini auttaa ylläpitämään veren normaalia kalsiumpitoisuutta.

6. D-vitamiini osallistuu solunjakautumisprosessiin.


D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus


Monet Pohjoismaissa kärsivät D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10–20 mikrogrammaa. Suomalaismiehet saavat ruuasta noin 11 mikrogrammaa ja naiset hieman vähemmän eli noin 8,5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä (Finravinto 2012 –tutkimus). Monien tutkimusten mukaan optimaalinen päiväannos D-vitamiinia olisi 50 mikrogrammaa. Euroopan lääkeviranomaisen mukaan teini-ikäiset ja aikuiset voivat turvallisesti syödä jopa 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, mutta päiväannosta ei tule ylittää. Jos oleskelet puoli tuntia auringossa paljain käsivarsin ja jaloin, elimistö voi itse tuottaa useita satoja mikrogrammoja D-vitamiinia. Talvella, kun auringonvaloa on vain vähän, on kuitenkin turvauduttava ruuan tai ravintolisien kautta saatavaan D-vitamiiniin.


(Saantisuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/erityisohjeet-ja-rajoitukset/)


Lifesta löydät laadukkaat D-vitamiinit ja saat aurinkoa ympäri vuoden!

Valikoimassa laaja valikoima D-vitamiineja niin kapselimuodossa, suihkeena, tippoina kuin vegaaneille soveltuvina vaihtoehtoina. Tutustu myös hyvänmakuisiin, lapsille soveltuviin purutabletteihin.D-vitamiinin lähteet

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. D3-vitamiini muodostuu iholla auringon UV-säteilystä sekä  D3- ja D2-vitamiinia saamme ravinnosta.


D-vitamiinia saa kesäkaudella auringosta ja ympäri vuoden ravinnosta sekä vitamiinilisistä. Ravinnossa vitamiinin lähteitä ovat kala sekä kasvirasvalevitteet ja maitotuotteet, joihin on lisätty D-vitamiinia.

Kasvikunnan tuotteissa D-vitamiinia esiintyy vain vähäisissä määrin. Luonnossa vitamiinin lähteitä ovat metsäsienet. Tämän vuoksi kasvisruokaa suosivien ja vegaanista ruokavaliota noudattavien on hyvä täydentää tasapainoista ruokavaliota D-vitamiinilisällä. Erityisesti suojaravintoaineen saantia kannattaa tarkkailla silloin, kun ei käytä riittävästi vitamiinilla täydennettyjä tuotteita.

Auringossa ei tarvitse oleilla pitkiä aikoja, kun elimistö jo saa tarvittavan annoksen D-vitamiinia. Noin vartti kesäauringossa riittää ja pienenkin ihoalueen kautta kulkeutuu vaadittava määrä auringon UV-säteitä. Auringosta voi nauttia myös turvallisesti, kunhan muistaa, että ihon hyvinvoinnin turvaamiseksi on tärkeää suojata keho liialta paisteelta esimerkiksi vaatteiden sekä aurinkorasvan avulla. Sopivan aurinkorasvan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suojakertoimeen sekä oman ihon tarpeisiin.


D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinin pikatesti

Tiedätkö, saatko riittävästi D-vitamiinia? Moni suomalainen turvautuukin ravintolisään riittävän D-vitamiinin saamiseksi. Jos epäilet elimistösi D-vitamiinin saantia, saatavilla on myös D-vitamiinitason mittaukseen kotona tehtäviä pikatestejä.


D-vitamiinitesti itsesuoritettavaan testaukseen

  • · Pikatesti otetaan sormenpäänäytteestä
  • · Vastaus 10 minuutissa
  • · Tulosvaihtoehdot: riittävä taso, riittämätön taso ja puutos.
  • Kotona tehtävällä pikatestillä saadaan D-vitamiinin kokonaistilanne, koska se mittaa 25-OH-D-vitamiinia. Näin ollen mitataan paitsi D-vitamiinin saatavuus, myös varastomäärä. Kun 25-OH-D-vitamiinin pitoisuus on 30 ng/ml tai vähemmän, testin tuloksena on puutos tai riittämätön taso. Huom. testi on suuntaa antava. Tarkan D-vitamiinitason varmistat terveydenhuollon ammattilaisilta.
D-vitamiinin saantisuositukset

D-vitamiini puutosoireet

D-vitamiinin puutos on hyvin yleistä suomalaisessa aikuisväestössä. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeä pitää yllä riittävää D-vitamiinitasoa.


Syitä mittauttaa D-vitamiinitaso:

· pitkittynyt väsymys

· heikentynyt vastustuskyky

· tuntemukset luissa

· lihasheikkous

· huonolaatuinen ruokavalio


Mikäli kärsit oireista ja epäilet alhaista D-vitamiinitasoa, ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.D-vitamiini puutosoireet