Ravinto ja terveys

Valmistaudu rentoon jouluun

Nyt on oikea aika aloittaa valmistautuminen tulevaan joulukauteen. Hyvän suunnittelun, fiksun delegoinnin ja vahvan fyysisen kunnon avulla voit ottaa joulun vastaan rennosti. Kerää voimia talven varalle ja toivota joulu tervetulleeksi vahvana ja stressittömänä! Joulua edeltävät viikot tarkoittavat usein erityisen pitkää tehtävälistaa. Mutta nyt sinulla on vielä hyvin aikaa valmistautua rauhalliseen jouluun. Ensimmäinen askel on kehittää henkistä voimaasi. Opi suunnittelemaan ja delegoimaan!

Lue lisää

Siivoa, koristele, leivo, osta joululahjat, koristele joulukuusi ja kokkaa – ja huolehdi samalla työstäsi, perheestäsi ja itsestäsi. Joulua edeltävät viikot voivat tuntua kiireisiltä riippumatta siitä, juhlitaanko sitä koko suvun kesken jossain muualla vai lähimpien perheenjäsenten kanssa kotona. Mutta jouluvalmisteluista on mahdollista ottaa kontrolli ja viettää adventtikausi rauhallisesti. Tommy Davidovic on mentaalivalmentaja, joka on 20 vuoden ajan auttanut ihmisiä muuttamaan käyttäytymistään ja ajatuksiaan. Hän neuvoo valmistautumaan jouluun ennakoimalla ja aloittamalla suunnittelun ajoissa.

– Jos tiedät, että joulukuu on stressaavaa aikaa, istu alas pitämään perhekokous jouluun liittyen jo marraskuussa. Miettikää, kuinka haluatte viettää joulun, mikä on teille tärkeää ja kuka voisi ottaa vastuun mistäkin asiasta.


Ensimmäinen vaihe on listata kaikki jouluun liittyvät askareet ja miettiä, kuka voi tehdä kunkin asian. Toiseksi kannattaa ennakoida stressaavat tilanteet ja suunnitella niistä vähemmän kuormittavia. Ole proaktiivinen – yksi tehokkaimmista tavoista hallita kiireiset tilanteet on muuttaa olosuhteita itselle otollisemmiksi.

– Jos stressaannut jonottamisesta jouluostoksilla, suunnittele ostoksesi siten, että voit tehdä ne ennen ruuhkia, sanoo Tommy.

Hän korostaa, että henkisen voiman rakentaminen vie aikaa. Tavoitteena on päästä pisteeseen, jossa et enää koe aiemmin hankalina pitämiäsi tilanteita vaikeina.

– Kyse on tasapainon löytämisestä sen välillä, mitä pystyt käsittelemään juuri nyt ja mikä haastaa sinua kehittymään.

Avain henkisen vahvuuden rakentamiseen on omien vaatimuksien ja odotusten säätely sekä taito delegoida.

– Monet saattavat kokea, että projektivastuu jakautuu kotona epäoikeudenmukaisesti, sanoo Tommy, joka nostaa esiin myös sen, että naisilla saattaa olla taipumus ottaa koko projektinjohtovastuu. Ja se on ongelmallista. Usein muut perheenjäsenet eivät edes ole tietoisia kaikesta, mitä tehdään.

– Parasta, mitä voit tehdä tämän ongelman ratkaisemiseksi, on delegoida vastuuta. Älä anna periksi vain siksi, että muut ovat sitä vastaan. Sano, että ”jos et halua auttaa, ei ole myöskään joulua.” Ei ole kohtuullista joutua tekemään kaikki itse.

Ja ei. Et ole laiska tai huono vanhempi/tytär/poika, jos vaadit kaikkia osallistumaan. Tommyn mukaan tämä on asia, joka sinun on mietittävä uudelleen.

– Lopeta alituinen palveleminen. Lopulta tulet vain vihaiseksi ja katkeraksi, jos teet melkein kaiken yksin. Eikä kyse luultavasti ole edes vain joulusta, Tommy sanoo.

Yksi vinkki on käyttää hyväksi todettua lapsipedagogiikkaa myös muille perheenjäsenille.

– Älä sano ”nyt teet tämän”, vaan kutsu keskusteluun siitä, kuinka voitte parhaiten järjestää joulun. ”Jos minä teen ostokset, mitä sinä haluat tehdä? Koristella joulukuusen vai leipoa pullaa?”.

– Yhdessä suunnittelemalla joulusta tulee yhteinen projekti. On tärkeää ymmärtää, että delegoitaessa on uskallettava päästää irti kontrollista, vältettävä sekaantumista muiden tekemisiin ja maltettava olla kritisoimatta niitä.

Jos muut perheenjäsenet vastustavat, älä lähde puolustuskannalle. Vastustuksen kohtaaminen vastustamalla johtaa vain konfliktiin. Ota vastustus vastaan empatialla ja uteliaisuudella.

– Kun tunteemme ottavat vallan, kaikki työkalut tilanteen ratkaisemiseksi lentävät ulos ikkunasta. Silloin älyllinen kanava sulkeutuu, Tommy selventää.

Pelastus löytyy hengittämisestä, perääntymisestä ja oman voiman ja tasapainon palauttamisesta. Ja se sujuu helpommin, jos olet henkisesti valmistautunut tilanteeseen.

– Mieti ennen keskustelun aloittamista, kuinka haluat käsitellä muiden vaatimukset ja toiveet. Sinulla on aina valinnanvaraa. Pohdi, lähdetkö siitä, mitä tarvitset tunteaksesi olosi hyväksi, vai haluatko elää elämäsi kaikkien muiden odotusten mukaan? Ehkä anoppi haluaa tulla viikoksi, mutta entä jos sinusta tuntuu, että kolme päivää on maksimi, jonka jaksat? Ole selkeä! Toki hän pettyy, mutta lopeta heti, jos aivosi maalavat katastrofiskenaarioita. Anoppisi pääsee tilanteesta kyllä yli, sanoo Tommy.

Kun rakennat henkistä vahvuuttasi, huomaat myös, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteesi tekemällä oikeanlaisia valintoja! Ja onhan kuitenkin joulu – ole kiltti itsellesi!

tehtävät.


Tommyn vinkit

Kun muotoilee ja kommunikoi toiveensa selkeästi, jouluvalmistelut sujuvat rauhallisemmin.

• Tee sopimus itsesi kanssa: Näin haluan viettää joulun ja vapaa-ajan. Kommunikoi kaikille ajatuksesi, niin kukaan ei pety ja kaikki voivat tukea sinua.

• Pidä perhekokous ja puhu joulusta. Ota koko perhe mukaan jouluvalmisteluihin ja sopikaa yhdessä, mikä on teille tärkeää ja kuinka voitte jakaa vastuun joulun askareista.

• Ennakoi mahdolliset haasteet, jotta voit valmistautua niihin ja sinulla on ajatus siitä, kuinka aiot ne käsitellä.

• Kun olet delegoinut – päästä irti kontrollista. Jos annat lasten leipoa pullaa, joudut sietämään, etteivät ne ole aivan kuin itse tekemiäsi. Ne voivat silti maistua hyviltä! Ja kumppanisi ei ehkä valitse maailman kauneinta  joulukuusta, mutta se tuoksuu hyvältä!

• Kun olet stressaantunut, käytä ”työkalujasi” poistaaksesi kehostasi stressiä. Älä elä tulevaisuudessa ja maalaa erilaisia kauhuskenaarioita.

• Kaikissa konflikteissa: Ole empaattinen ja utelias.