Ravinto ja terveys

Sinkki

Sinkki on tärkeä hivenaine, joka tukee monialaisesti kehon normaalia toimintaa. Sinkki edistää ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia sekä tukee myös vastustuskykyä ja hedelmällisyyttä. Lifen valikoimassa hyvin imeytyvät sinkkiasetaatti- ja sinkkivalmisteet muun muassa brändeiltä Life, Bertil's, Solgar, Puhdas+ ja Puhdistamo. Tutustu tuotteisiin!

Sinkkiä vastustuskyvylle!

Sinkki on tärkeä hivenaine, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Immuniteetti eli vastustuskyky koostuu erilaisista elimistön suojausjärjestelmistä, joiden tavoitteena on torjua ulkopuolisia viruksia ja bakteereja. Elimistön vastustuskykyä voi tukea monin keinoin, esimerkiksi varmistamalla, että keho saa kaikki tarvitsemansa suojaravintoaineet. 


Vastustuskyvyn edistäjiä ovat sinkin lisäksi muun muassa C-vitamiini ja D-vitamiini. Monipuolisten ravitsemustottumusten ohella muutkin arjen terveysvalinnat tukevat elimistön vastustuskykyä. On muistettava levon ja unen merkitys, sillä erityisesti pitkittyessään univaje saattaa heikentää kehon kykyä puolustautua ulkoisia haittoja vastaan. Sopiva määrä mielekästä ja säännöllisesti tapahtuvaa liikuntaa voi myös vaikuttaa myönteisesti immuniteettiin.


Sinkki on mukana monissa kehon toiminnoissa

Sinkki tukee monialaisesti kehon normaalia toimintaa. Se on mukana useissa aineenvaihduntareaktioissa, muun muassa hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Sinkki edistää elimistön normaalia kasvua ja kehitystä, siksi sen riittävä saanti on varmistettava erityisesti kehon kasvuvaiheissa. Mikrokivennäisaineiden nimellä kulkevia hivenaineita tarvitaan hiukan vähemmän kuin makrokivennäisaineita, mutta hivenaineitakin tarvitaan säännöllisesti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Sinkin lisäksi hivenaineisiin kuuluvat muun muassa jodi, kromi, pii ja seleeni.


Iän ohella hedelmällisyyteen vaikuttavat myös elämäntavat

Elimistön erinäisten aineenvaihduntareaktioiden ja vastustuskyvyn tukemisen lisäksi sinkillä voi olla myönteinen vaikutus myös hedelmällisyyteen. Eniten lisääntymiskykyyn vaikuttaa tietenkin ikä ja erityisesti naisen osalta hedelmällisyyden huipuksi on määritelty tietty aikaväli, jonka jälkeen raskaaksi tuleminen hankaloituu. Normaalia hedelmällisyyttä voi kuitenkin tukea tekemällä terveyttä edistäviä valintoja, esimerkiksi tupakoinnilla on epäsuotuisa vaikutus hedelmällisyyteen niin miesten kuin naistenkin osalta. 


Yksiselitteisiä ratkaisuja lisääntymiskyvyn ylläpitämiseen ei ole, mutta terveellisillä elämäntavoilla ja stressin vähentämisellä voi ainakin pyrkiä tukemaan hedelmällisyyttä. Säännöllinen liikunta auttaa niin stressin kuin painonkin hallinnassa, siksi on tärkeää löytää itselleen mieluisa liikunta-aktiviteetti. Terveellisten elämäntapojen erottamattomana osana on myös monipuolinen ja runsaasti erilaisia kasviksia sisältävä ruokavalio.


Sinkki mukana edistämässä hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointia

Kauniit hiukset ja kynnet sekä hyvinvoiva iho linkittyvät usein sisäiseen hyvinvointiin. Kun elimistössä vallitsee tasapaino ja keho saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, myös ulkoinen olemus ja kauneus saavat hyvät perusedellytykset. Sinkin lisäksi myös seleeni ja biotiini eli B7-vitamiini tukevat hiuksien sekä kynsien kuntoa. Ihon hyvinvointia voi edistää huolehtimalla muun muassa A-vitamiinin sekä omega-rasvahappojen riittävästä saannista. Samaten pii saattaa tukea hiusten, kynsien ja ihon kauneutta.


Monipuolinen ja ravinnerikas ruokavalio on ravintoaineiden ensisijainen lähde. Elämäntilanteet saattavat kuitenkin vaihdella ja ruokavalio voi yksipuolistua esimerkiksi ruokarajoitusten myötä. Tällöin elimistön ravintoainetarpeita voi täydentää vitamiini- ja kivennäisainelisillä. Vaikka ulkoinen hyvinvointi ja kauneus ovatkin usein heijastumaa sisäisestä hyvinvoinnista, on kauneutta mahdollista edistää myös omiin tarpeisiin sopivilla hoitorutiineilla. Ihonhoidossa tärkeää on kartoittaa oman ihon tarpeet ja valita täsmätuotteet puhdistukseen, kosteutukseen, kuorintaan ja ihon suojaamiseen.


Hiusten osalta tuotteiden lisäksi merkitystä on myös käsittelytavoilla: jotkut hiukset saattavat esimerkiksi kestää huonommin lämpökäsittelyä tai värjäystä, tällöin hellävaraisempi muotoilu voi edistää hiusten hyvinvointia. Muun muassa luonnonkiharille hiuksille tarkoitettu curly girl -metodi ottaa lähtökohdakseen kiharien hiusten tarpeet, joten metodi saattaa toimia, mikäli kiharien käsittely tuottaa päänvaivaa. Kynsiä voi hoitaa esimerkiksi kosteuttamalla kynsinauhoja.


Mistä saa sinkkiä?

Sinkin lähteitä ovat muun muassa täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet, maito- ja lihatuotteet sekä pavut.


Sinkkiä saa sekä kasvikunnasta että eläinperäisistä tuotteista, joten monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on yleensä riittävä sinkin lähde. Arjessa voi kuitenkin tulla vastaan sellaisia tilanteita, joiden vuoksi monipuolinen ravinnonsaanti ei syystä tai toisesta onnistu. Tällöin hivenaineen saannin voi varmistaa sinkkilisän avulla. Lifen verkkokaupan laajasta valikoimasta löydät omiin tarpeisiin sopivia tuotteita, jotka tukevat kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mikäli kaipaat lisävinkkejä aiheesta, voit kääntyä Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen!