Ravinto ja terveys
Vegaaniset omegat

Vegaaniset omegat

Omega-3 tuotteet kala-allergikoille ja vegaaneille. Omega-rasvahapot ovat elimistön normaalin toiminnan kannalta tärkeitä ja ne tukevat muun muassa kehitystä sekä sydämen ja aivojen hyvinvointia. Vegaanista ruokavaliota noudattava saa monia hyviä rasvoja kasviöljyistä, pähkinöistä sekä siemenistä. Tarvittaessa hyvien rasvojen tarvetta täydentävät myös vegaaniset omegat öljyn tai kapseleiden muodossa. Tutustu Lifen valikoimaan!

Vegaaniset omegat Lifesta

Omega-rasvahapot ovat elimistön normaalin toiminnan kannalta elintärkeitä. Kasvikunnasta löytyy runsaasti hyvien rasvojen lähteitä, joiden ravinnepitoisuutta hyödyntävät vegaaniset omegat tukevat terveellisiä elämäntapoja ja edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vegaaniseen ruokavalioon soveltuvat omega-valmisteet ovat kasviperäisiä ja niissä valjastetaan luonnon omat tehoaineet elimistön hyvinvoinnin tueksi.


Hyvien rasvojen saanti vaikuttaa muun muassa sydämen ja verisuonten hyvinvointiin sekä aivojen ja silmien kehitykseen. Rasvahapot on linkitetty myös muistin toimintaan ja ihon hyvinvointiin.


Elimistölle välttämättömiksi rasvahapoiksi luetaan omega-3 ja omega-6, sillä näitä monityydyttymättömiä rasvahappoja elimistö ei kykene itse tuottamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Muita omega-ryhmään kuuluvia rasvahappoja ovat omega-7 ja omega-9. Vegaanista ruokavaliota noudattavan kannattaa erityisesti varmistaa omega-3:n riittävä saanti, sillä usein kyseisen rasvahapon merkittäväksi lähteeksi nostetaan kala. Onneksi luonnosta löytyy myös muita mainioita hyvien rasvojen ja omega-3:n lähteitä, joiden avulla voi turvata rasvahappojen riittävä määrä ruokavaliosta tinkimättä.


Mistä vegaani saa omega-rasvahappoja?

Vegaanista ruokavaliota noudattava saa monia hyviä rasvoja muun muassa kasviöljyistä, pähkinöistä sekä siemenistä. Tarvittaessa rasvahappotarvetta täydentävät myös vegaaniset omegat öljyn tai kapseleiden muodossa.


Pähkinöitä ja siemeniä on helppo lisätä päivittäiseen ruokavalioon esimerkiksi välipalojen muodossa tai käyttämällä niitä salaatteihin sekä ruuanlaittoon. Myös rypsi- ja rapsiöljyt sisältävät pehmeitä rasvoja. Tärkeintä on koostaa tasapainoinen ruokavalio, jossa huomioidaan kaikki elimistön tarpeet sekä eri ravintoaineiden imeytyminen.


Marjat eivät ole ainoastaan vitamiinipommeja ja kuitujen lähteitä, vaan niistä voi saada myös elimistölle tärkeitä, hyviä rasvoja. Esimerkiksi tyrni on linkitetty limakalvojen sekä ihon hyvinvointiin ja tyrniöljyä onkin hyödynnetty rasvahappojen lähteenä. Vegaaniseen ruokavalioon sopivia omega-rasvahappoja saa marjojen lisäksi monien muidenkin kasvien siemenistä, muun muassa camelina-kasvin, kuminan, hampun ja peltoruusunjuuren siemeniä on hyödynnetty rasvahappoja sisältäviin öljyihin. Myös pellavansiemenöljystä saa elimistölle välttämättömiä omega-rasvahappoja.


Vegaaniruokavalio on parhaimmillaan monipuolinen ravintoaineiden lähde

Vegaaniruokavalion voi koostaa siten, että elimistö saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja yleensä kasvikunnan tuotteista saakin monipuolisesti keholle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä hyviä rasvoja. Tosin joitakin ravintoaineita saattaa kasviperäisistä tuotteista saada hiukan vähemmän tai ravintoaineet eivät imeydy yhtä tehokkaasti. 


Joidenkin ravintoaineiden, kuten B-12-vitamiinin, lähteet löytyvät pelkästään eläinkunnan tuotteista, mutta tällöin kehon tarpeita voi hyvin tukea esimerkiksi ravintolisien avulla. Tärkeintä on kartoittaa elimistön tarpeet ja varmistaa, että keho saa käyttöönsä kaikki olennaiset ja terveyttä tukevat energiaravintoaineet sekä vitamiinit ja kivennäisaineet.


Tiedonhankinnan ja avoimen mielen avulla luonnosta ja kasvikunnan tuotteista löytyy monia hyviä korvikkeita eläinperäisille tuotteille, esimerkiksi oluthiivahiutaleita voi käyttää valmiin ruuan päälle mausteeksi, tuomaan ruokaan juustoisaa makua. Oluthiivahiutaleet ovat myös B-vitamiinien oivallinen lähde. Herkutteluakaan ei tarvitse vegaanina unohtaa, sillä terveellisten herkkujen, eli pähkinöiden ja marjojen, lisäksi valittavissa on nykyään erilaisia vegaanisia suklaita ja makeisiakin.


Vegaanisen ruokavalion taustalla voi olla monia tekijöitä, osalle tärkeitä ovat eettiset kysymykset, osa taas valitsee ruokavalion terveydellisistä syistä. Yhä useampi suosii kasvispainotteista tai vegaanista ruokavaliota myös ekologisista syistä. Ekologisuus voi ulottua ravinnon lisäksi muillekin elämän osa-alueille aina vaatevalinnoista arjen käyttötarvikkeisiin. 


Lifen verkkokaupasta löydät esimerkiksi luontoystävällisiä astianpesuaineita sekä käsinpesuun että tiskikoneessa käytettäväksi. Kestävä kehitys ja ympäristön huomioiminen voivat samalla tuoda myös helpotusta omaan arkeen. Muun muassa intiimihygieniassa käytettävät kestosuojat, esimerkiksi kuukupit, saattavat helpottaa elämää kuukautisten aikana ja samalla vähentää jätekuormaa. Ympäristön ja myös ihmisen hyvinvointia voi aluksi edistää myös pienin askelin ja edetä yksi valinta kerrallaan.


Mikäli kaipaat lisävinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin tukemiseen, voit aina kääntyä Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.