Ravinto ja terveys

Väsymykseen

Onko veto poissa ja mieli maassa? Väsymys voi pitkittyessään vaikuttaa huomattavalla tavalla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen arjessa. Varmista elämäntapojen tasapaino, unen ja liikunnan sopiva suhde sekä ravintoaineiden riittävä saanti. Lifesta löydät virkeyttä ja energistä vointia tukevia valmisteita. Tutustu valikoimaan!

Väsymys vaikuttaa arjen sujuvuuteen

Väsymys on yleinen ja monelle tuttu tunne, joka voi pitkittyessään vaikuttaa arjen sujuvuuteen ja mielekkyyteen. Väsyneenä saattaa olla hankalaa oppia uutta ja muistaa oppimaansa, myös mieliala laskee ja ärtymys voi lisääntyä. Samaten keskittymiskyky ja aloitekyky kärsivät. Väsyneessä tilassa oleva keho ja uupunut mieli eivät välttämättä jaksa toimia normaalisti, siksi energistä oloa kannattaa tukea kaikissa elämänvaiheissa ja muistaa palautumisen ja levon tärkeys myös kiireiden keskellä.

Yleisiä väsymykseen johtavia tekijöitä ovat elämäntavat tai erilaiset elämäntilanteet. Virkeä ja tarmokas olo edellyttää usein sitä, että elämän peruspalikat eli uni, liikunta ja ruokavalio ovat kunnossa ja mielen hyvinvointi tasapainossa.

Miten väsymyksestä voi päästä eroon?

Väsyneen kehon ja mielen virkistäminen kannattaa aloittaa perusasioista. On tärkeää huolehtia siitä, että yöllä keho saa levätä ja palautua rasituksesta. Levon vastapainona on hyvä liikkua säännöllisesti. Ruokavalion monipuolisuus ja riittävä ravintoaineiden saanti vaikuttavat myös vireystilaan: on tärkeää varmistaa, että ruokavalio sisältää tarpeeksi elimistölle välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita.


Uupuneen kannattaa kartoittaa oma ruokavalio ja selvittää, saako elimistö riittävästi rautaa, B-ryhmän vitamiineja sekä C-vitamiinia. C-vitamiini tukee virkeää oloa sekä edistää toisen energisyyden kannalta tärkeän ravintoaineen eli raudan imeytymistä. Vesiliukoisuutensa vuoksi C-vitamiini ei varastoidu elimistöön, joten sitä olisi hyvä saada päivittäin. C-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa sitrushedelmät, kaalit ja marjat.


Raudan puute voi myös aiheuttaa väsynyttä oloa. Puutoksen taustalla saattavat olla esimerkiksi runsaat kuukautiset, joten erityisesti naisten kannattaa varmistaa, ettei uupumus johdu rautavajeesta. Samaten kasvissyöjien sekä vegaanista ruokavaliota noudattavien on hyvä varmistaa raudan riittävä saanti, sillä kasviperäinen rauta imeytyy hitusen heikommin kuin eläinperäinen.


Kasvissyöjien ja vegaanien kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että elimistön B12-vitamiinin tarve täyttyy, sillä kyseisen vitamiinin lähteitä löytyy vain eläinperäisistä tuotteista. B-ryhmän vitamiinit ovat muutenkin virkeyden moniottelijoita, sillä aivovitamiineina tunnetut vitamiinit osallistuvat myös väsymyksen vähentämiseen. Ruokavaliossa on hyvä olla B12-vitamiinin lisäksi myös B2-vitamiinia eli riboflaviinia, niasiinia eli B3-vitamiinia, pantoteenihappoa, B6-vitamiinia sekä folaattia.

Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on vitamiinien ja kivennäisaineiden ensisijainen lähde, mutta mikäli ateriat jäävät jostain syystä yksipuolisiksi, voi elimistöä tarvittaessa tukea vitamiini- ja kivennäisainelisien avulla. Lifen verkkokaupasta löydät terveellisiä elämäntapoja täydentäviä ravintolisiä sekä inspiraatiota hyvinvoinnista ja energisyydestä huolehtimiseen.

Ubikinoni on elimistön tuottama antioksidantti

Myös Q10 koentsyymina tunnettu ubikinoni on elimistössäkin esiintyvä, vitamiininkaltainen aine ja siihen on liitetty antioksidanttisia sekä energiaa lisääviä vaikutuksia. Ubikinonin lähteitä ravinnossa ovat esimerkiksi liha ja pähkinät. Ikääntymisen myötä elimistön ubikinonitasot alenevat.

Uni on virkeyden edellytys

Ajoittain arki on hyvin hektistä ja saattaa tuntua, ettei omalle hyvinvoinnille jää arjessa aikaa. Ensimmäiseksi monet tinkivät unesta, mikä näkyy hyvin pian toimintakyvyssä ja mielialassa. Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 7-9 tunnin yöunet ja mikäli uni jää jatkuvasti vajaaksi, alkaa vaje näkymään kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Tämän vuoksi unesta ei pidä nipistää vaan mahdollisuuksien mukaan priorisoida ja tukea riittävää ja laadukasta unta.


Unirutiinit, kuten rauhoittavien yrttijuomien ja kofeiinittoman teen juonti iltaisin sekä nukkumaanmenoajan rauhoittaminen, luovat suotuisia puitteita unelle. Mikäli tuntuu siltä, ettei uni meinaa millään tulla, voi melatoniinin avulla lyhentää nukahtamisaikaa ja magnesium vuorostaan rentouttaa kehoa. Unta on mahdollista tukea myös ulkoisesti: painopeittojen sekä unisukkien käyttö saattaa parantaa unenlaatua.


Stressi voi pahimmillaan vaikeuttaa unensaantia ja aiheuttaa väsymystä, joten stressinhallintataitojen haltuunotto on tärkeää. Säännöllinen elämänrytmi ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat keskeisiä stressinhallinnan keinoja. Ulkoilu ja liikunta lisäävät hyvää oloa ja tuovat energiaa, samalla vähentäen stressiä. Liikunnan vastapainoksi pitää muistaa myös levätä ja hemmotella välillä kehoa ja mieltä.


Satunnaista huonosti nukuttua yötä voi yrittää paikata kupillisella kahvia tai nukkumalla päiväunet, mutta mikäli väsymyksestä tulee yleinen olotila, kannattaa pyrkiä selvittämään uupumuksen juurisyy. Jos vetämättömän olon taustalla ovat elämäntavat, on hyvä tarkastella omaa arkea ja pyrkiä tekemään valintoja, jotka lisäävät hyvää oloa ja energisyyttä.

Mikäli kaipaat lisää hyvänolonvinkkejä, voit kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.