Ravinto ja terveys
Mika on fysikaalinen aurinkosuoja?

Mikä on fysikaalinen aurinkosuoja?

Lue fysikaalisesti suojaavan aurinkovoiteen ominaisuuksista.

Lue lisää

Auringon lämmöstä on ihana nauttia turvallisesti. Olet varmaan kuullut puhuttavan fysikaalisesta aurinkosuojasta, mutta mitä se oikein tarkoittaakaan?

Fysikaalinen aurinkosuoja

Fysikaalinen aurinkosuoja on luonnonkosmetiikkaa. Se muodostaa luonnollisen mineraalifiltterin eli suojaavan kalvon, joka heijastaa auringon valoa pois iholta ja näin suojaa ihoa auringon UV-säteilyltä. Aurinkosuojassa käytetyt mineraalit ovat peräisin luonnollisista ainesosista. Kun fysikaalinen aurinkosuojatuote levitetään tasaisesti iholle, sitä ei tarvitse lisäillä päivänmittaan! Yksi kerros huolellisesti levitettynä riittää. Lifen valikoiman laadukkaista fysikaalisista aurinkosuojista löydät täältä.

Fysikaalinen aurinkosuoja

Mitä eroa on fysikaalisella ja kemiallisella aurinkosuojalla?

Fysikaalinen aurinkosuoja on nostanut päätään viime vuosien aikana ja ihmisten tietoisuus kemiallisesta aurinkosuojasta lisääntynyt. Fysikaalinen aurinkosuoja suojaa ihoa heijastaen haitallisen UV-säteilyn pois iholta, eikä se imeydy ihoon. Kun taas kemiallisesti suojaava aurinkovoide toimii niin, että se "kerää" säteilyn ja muuttaa sen lämmöksi iholla. Vaikutusaika alkaa fysikaalisessa suojassa välittömästi ja kemiallisessa suoja vaatii levityksen jälkeen noin 30 minuuttia toimiakseen.

Mitä eroa on fysikaalisella ja kemiallisella aurinkosuojalla?

Fysikaalinen aurinkosuoja

 • Mineraalisuoja, joka muodostaa iholle valolta suojaavan mineraalifiltterin
 • Suojaavat mineraalit sinkkioksidi ja titaanioksidi
 • Fysikaalinen aurinkosuoja on luonnonkosmetiikkaa
 • Fysikaalinen aurinkosuoja ei sisällä nanomuotoisia mineraalipartikkeleita
 • Heijastaa mineraalifilttereillä peilin tavoin haitallisen säteilyn pois iholta
 • Suojaa välittömästi levityksen jälkeen UV-säteiltä
 • Ei imeydy ihoon (kemikaalikuorman vähentyminen)
 • Fysikaalinen suoja on biohajoava ja ympäristöystävällinen
 • Ei sisällä mikromuovia tai rehevöitä vesistöjä
 • Ei vaikuta ihon mikrobiomiin

Kemiallinen aurinkosuoja

 • Kemialliset UV-filtterit imeytyvät ihoon 
 • Kerää UV säteilyn ‘’itseensä’’ ja muuttaa kemiallisella reaktiolla säteilyn lämmöksi iholla ja suojaa näin ihoa säteilyltä
 • Antaa suojan noin 30 minuuttia levityksen jälkeen
 • Vaatii useamman levityskerran, jotta suoja säilyy
 • Voi kertyä elimistöön, ärsyttää ihoa tai aiheuttaa hormonaalisia muutoksia
 • Merkittävä syyllinen koralliriuttojen tuhoutumiseen ->mikromuovit
 • Vaikuttaa negatiivisesti ihon mikrobiomiin

*Tutkimuksissa on havaittu kemiallisen aurinkosuojan aiheuttavan ihoärsytystä, kertymistä elimistöön ja jopa aiheuttavan hormonaalisia muutoksia. Ajan mittaan yhdessä muiden kemikaalien kuormittamana ne voi aiheuttaa iholle herkkyysreaktioita, aurinkoihottumaa tai muodostaa solua vaurioittavia happiradikaaleja.

Mistä fysikaalinen suojakerroin valmistetaan

Mineraalifiltteri on kehitetty yleisimmin sinkki- ja titaanioksidista. Sinkkioksidipartikkelilla saadaan kattavampi suoja auringolta, mutta se voi jättää ihon valkoiseksi. Siksi kaverina käytetään usein titaanioksidia. Kun sitä käytetään kosmetiikassa, se täytyy aina kapseloida ja se voi tapahtua esimerkiksi alumiinihydroksidilla. Fysikaalinen aurinkosuoja ei kuitenkaan sisällä alumiinia! Esimerkkinä käytetty alumiinihydroksidi on reagoimaton alumiinimuoto, jota esiintyy mineraalien yhteydessä myös luonnossa. Sitä on turvallista käyttää ulkoisessa ihonhoidossa, sillä nämä aineet eivät imeydy ihoon vaan jäävät pinnalle.

Fysikaalinen aurinkosuoja peseytyy hyvin pois iholta öljypohjaisella tuotteella.

Alga Maris aurinkosuojat

Nauti auringosta turvallisesti! Alga Maris aurinkosuoja -sarjasta löytyy luonnolliset aurinkosuojat koko perheelle. Alga Maris aurinkovoiteet ovat 100% luonnollisten mineraaliaurinkosuoja-aineiden, 100% luomutuotettujen kasviöljyjen ja patentoidun Alga-gorria yhdisteen ansiosta luonnollinen ja laadukas vaihtoehto kemiallisille aurinkosuojatuotteille. Tuotteissa on luotettava fysikaalinen UVA/UVB-suoja. Alga Mariksen aurinkosuojat on vettähylkiviä, miksi ne ovatkin suosittuja kesää rannalla viettäville! Tuotteet ovat myös vesistöystävällisiä.