Ravinto ja terveys
jodi

Jodi

Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta tärkeä hivenaine, joka tukee elimistön kasvua ja kehitystä. Suomen maaperässä on vähän jodia, joten sitä lisätään ruokasuolaan. Erityisesti vegaanista tai vähäsuolaista ruokavaliota noudattavan on hyvä varmistaa, että jodin saanti on riittävä. Jodin puutos aiheuttaa aikuisilla kilpirauhasen toiminnan häiriöitä, sikiöaikana tai varhaisessa lapsuudessa jodin puute voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Lifen valikoimasta löydät jodituotteita kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi.

Jodi tukee kilpirauhasen toimintaa

Hivenaineiden joukkoon kuuluvaa jodia tarvitaan kehon kasvun ja kehityksen tueksi. Hivenaineet ovat mikrokivennäisaineita, eli kivennäisaineita, jotka ovat elimistölle tärkeitä, mutta joita elimistö ei tarvitse yhtä paljoa kuin makrokivennäisaineita. Muita hivenaineiden ryhmään kuuluvia ovat muun muassa rauta, sinkki ja seleeni.


Jodilla on erityinen rooli kaulan alaosassa sijaitsevan kilpirauhasen normaalissa toiminnassa. Se on osa kilpirauhashormoneja, joiden tehtävänä on erityisesti keskushermoston kehityksen ja kasvun tukeminen. Keskushermosto on keskeinen säätelyjärjestelmä, joka ohjaa elimistön toimintaa. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt saattavat ilmetä esimerkiksi väsymyksenä.


Elimistön hyvinvoinnin turvaamiseksi on tärkeää noudattaa määriteltyjä saantisuosituksia ja huolehtia siitä, että hivenaineen saanti ei ylitä raja-arvoja muttei myöskään alita suositeltua määrää. Jodin puutos aikuisella voi näkyä kilpirauhasen suurentumisena. Lapsen tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi on huolehdittava hivenaineen suosituksen mukaisesta saannista sekä sikiöaikana että varhaislapsuudessa. Puutostilat voivat kehittyä hiljalleen ja yksipuolinen ravinto tai riittämätön ravintoaineiden saanti saattaa heijastua elimistön hyvinvointiin viiveellä.


Ensisijainen ravintoaineiden lähde on monipuolinen, ravinteikas ruoka. Tasapainoinen ja lautasmallin mukainen ateria sisältää sopivassa suhteessa vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä sekä muita terveyttä tukevia ravintoaineita. Erilaiset elämäntilanteet sekä esimerkiksi ruokavalion rajoitukset voivat kuitenkin hankaloittaa kaikkien annettujen suositusten noudattamista. Tällöin terveellisen elämäntavan tukena voi hyödyntää hivenainevalmisteita. Joissakin tilanteissa saattaa olla hyötyä monivitamiinivalmisteista, jotka on räätälöity täyttämään elimistön tarpeet mahdollisimman laaja-alaisesti.


Mistä saa jodia?

Jodin lähteitä ovat muun muassa jodioitu suola, maitotuotteet, kala sekä viljatuotteet, joissa on käytetty jodioitua suolaa.


Jodioitu suola on merkittävä jodin lähde, vaikka suolan liiallista käyttöä onkin pyritty viime vuosikymmeninä aktiivisesti vähentämään. Liian suuri määrä suolaa voi kerätä kehoon nesteitä, aiheuttaa turvotusta sekä vaikuttaa verenpaineeseen, siksi suolan saantia on syytä seurata ja peilata omia arjen ruokatottumuksia annettuihin ravitsemussuosituksiin. Ravitsemussuosituksia laaditaan kokonaisvaltaisen terveyden edistämiseksi ja niihin vaikuttaa muun muassa vallitseva ruokakulttuuri.


Jodin lähteitä ovat muun muassa kala sekä maitotuotteet ja keho saa niistä muitakin vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Myös leivästä voi saada jodia, jos sen valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa. Mikäli ruokavaliossaan pyrkii välttelemään eläinperäisiä tuotteita, on hyvä varmistaa, että elimistö saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet muista lähteistä.


Vegaanista ruokavaliota noudattavan huomioitava jodin riittävä saanti

Vegaanisesta ruokavaliosta saa monia elimistölle tärkeitä suojaravintoaineita. Kasvikunnan tuotteisiin perustuvasta ruokavaliosta löytyy niin vitamiineja ja kivennäisaineita kuin hyviä, pehmeitä rasvojakin. Joidenkin ravintoaineiden saantiin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, mikäli syö vegaanisesti. Yksi näistä ravintoaineista on jodi, jota voi olla hankalampi saada vegaaniruokavaliosta. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi on syytä varmistaa riittävä jodin saanti, annettuja päivittäissuosituksia ylittämättä. Vegaanista ruokavaliota noudattava voi saada tarvittavan määrän hivenainetta suolan lisäksi jodivalmisteista sekä esimerkiksi juomalla säännöllisesti jodilla täydennettyjä kasvijuomia.


Elimistö saa monet välttämättömät ravintoaineet monipuolisesta ravinnosta, mutta aina ei ole mahdollista syödä siten, että kaikkien vitamiinien ja hivenaineiden vähimmäistarve täyttyy. Lifen verkkokaupasta löydät omiin tarpeisiin sopivia valmisteita, jotka tukevat luontaista hyvinvointia ja täydentävät terveellisiä elämäntapoja. Hyödynnä tarvittaessa myös Lifen myymälöiden henkilökunnan asiantuntemusta, mikäli kaipaat lisävinkkejä!