Ravinto ja terveys

Seleeni

Seleeni on elimistölle tärkeä hivenaine, joka on linkitetty muun muassa miesten hedelmällisyyteen. Seleeni tukee myös hiusten ja kynsien hyvinvointia sekä vastustuskyvyn normaalia toimintaa. Seleenin ensisijainen lähde on monipuolinen ruokavalio, mutta esimerkiksi luomuruokaa suosivalla saattaa hivenaineen saanti jäädä vähemmälle. Tutustu Lifen seleenituotteiden valikoimaan!

Seleeniä Lifesta

Seleeni kuuluu elimistölle välttämättömien hivenaineiden ryhmään. Hivenaineet ovat mikrokivennäisaineita, joita tarvitaan vähemmän kuin makrokivennäisaineita, mutta niillä on silti tärkeä rooli elimistön kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Seleeni on esimerkiksi mukana monien entsyymien toiminnassa ja solujen suojaamisen lisäksi se muun muassa sitoo raskasmetalleja elimistössä.


Ruokavalion monipuolisuuden lisäksi seleenin saantiin vaikuttavat myös maantieteelliset erot, sillä maaperän seleenipitoisuus vaihtelee alueittain. Hivenaineen vähäisyyttä paikataan esimerkiksi lisäämällä seleeniä lannoitteeseen.


Mihin seleeniä tarvitaan?

Seleeni on linkitetty muun muassa miesten hedelmällisyyteen, sillä se tukee siittiöiden normaalia muodostumista. Seleeni osallistuu myös kilpirauhasen toimintaan sekä vastustuskyvyn tukemiseen. Seleeni on antioksidanttina mukana solujen taistelussa hapetusstressiä vastaan. Hivenaineen vakavat puutostilat voivat heijastua esimerkiksi nivelten kuntoon.


Seleeni on mukana monissa prosesseissa. Yksi elimistön tärkeimmistä prosesseista on vastustuskyky, immuniteetti, joka suojelee kehoa muun muassa ympäristöstä tulevilta bakteereilta ja viruksilta. Hyvä immuniteetti on tärkeää elämän kaikissa vaiheissa, mutta erityisesti silloin, kun elimistöön kohdistuu tavallista suurempia kuormituksia. Vastustuskykyä tuetaan liikunnalla, levolla sekä terveellisellä ja monimuotoisella ruokavaliolla, josta keho saa riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.


Seleeni on mukana myös hiusten ja kynsien hyvinvoinnissa. Hiusten hyvinvointiin vaikuttavat lukuisat eri tekijät kuten perinnöllisyys ja ravintoaineiden riittävä saanti, matalat stressitasot sekä oikeanlainen hiustenhoito. Hiusten hoidossa on huomioitava ainakin oma hiuslaatu sekä päänahan tarpeet ja valittava omiin tarpeisiin sopiva shampoo sekä hoitoaineet.


Monet vitamiinit ja kivennäisaineet ovat monivaikutteisia ja niillä voi olla toisiaan tukevia tehtäviä ja ominaisuuksia. Esimerkiksi seleenillä ja jodilla on yhteisvaikutusta kilpirauhasen toimintaan. Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät elimistön aineenvaihduntaa.


Mistä seleeniä saa?

Seleenin lähteitä ovat muun muassa parapähkinät, täysjyvätuotteet, kala ja liha. Maaperän vähäistä seleenipitoisuutta paikataan hivenainetta sisältävillä lannoitteilla ja tätä kautta hivenaine kulkeutuu sekä kasveihin että kasveja syöviin eläimiin. Mikäli valitsee lautaselleen luomutuotteita ja suosii kasvisruokaa, saattaa seleenin saanti jäädä tällöin vähäiseksi.


Kokonaisvaltainen hyvinvointi edellyttää tasapainoa. Tasapaino muodostuu liikunnan ja levon sopivasta suhteesta ja niiden säännöllisyydestä sekä monipuolisesta ravinnosta, josta elimistö saa kaikkia tarvittavia suojaravintoaineita. Myös vitamiineissa ja kivennäisaineissa on hyvä tavoitella tasapainoa. Ravintoaineen ominaisuuksista ja tehtävistä riippuen elimistö voi tarvita ainetta runsaasti tai sitten maltillisen, mutta säännöllisen määrän. Seleenin osalta on hyvä noudattaa annettuja päivittäissuosituksia. Mikäli elimistö ei saa tarvittavaa määrää ravinnon kautta, voivat monivitamiinit olla kätevä ratkaisu hyvinvoinnin tukemiseen, sillä ne sisältävät yleensä kehon tarvitsemia ravintoaineita suositusten mukaisesti. Lifen valikoimasta löydät ravintoaineet ja monivitamiinit kokonaisvaltaisen hyvän olon tukemiseksi.