Ravinto ja terveys
Mistä saan B-vitamiineja?

Mistä saan B-vitamiineja?

B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten niitä on saatava joka päivä. Lue ja opi lisää B-vitamiinista ja sen lähteistä!

Lue lisää

Liikutko, stressaatko? Muista B-vitamiinit!

Mistä saa B-vitamiineja?

B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten niitä on saatava joka päivä. Ravinnosta niitä saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, kuten maitotuotteista, lihasta ja kananmunasta; kasvikunnan puolella puolestaan hyviä lähteitä yleisesti ottaen ovat täysjyvävilja sekä oluthiiva.


B12-vitamiinia saadaan pääsääntöisesti eläinkunnan tuotteista, kun taas folaattia (foolihapon luonnollista muotoa) saadaan lähinnä tuoreista kasviksista, hedelmistä ja pavuista. Monipuolisesti koostettu ruokavalio riittää yleensä turvaamaan B-vitamiinien tarpeen, mutta joissain tilanteissa voi olla hyödyksi täydentää ruokavaliota monipuolisella B-vitamiinivalmisteella. Jotkin sairaudet, erityisesti suolistosairaudet, voivat heikentää B-vitamiinien imeytymistä.


Alkoholin käyttö lisää erityisesti folaatin, B6- ja B12-vitamiinin tarvetta. Myös kahvi ja muut nesteen poistumista lisäävät aineet kiihdyttävät vesiliukoisten vitamiinien poistumista elimistöstä.

Liikutko, muista B-vitamiinit!

Liikuntaa harrastavalle B-ryhmän vitamiinit ovat erityisen tärkeitä, sillä nestekierron mukana vitamiineja poistuu enemmän, minkä lisäksi liikunnan myötä B-vitamiinien kulutus kehossa lisääntyy: B-ryhmän vitamiineista hyvin moni nimittäin osallistuu elimistön energia-aineenvaihduntaan. Vaikka ruoasta saisi kuinka riittävästi makroravinteita – proteiinia, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja – niin elimistö tarvitsee B-vitamiinien apua, jotta ruoan ravinteet voidaan muuttaa solujen käyttöenergiaksi.

treenaava nainen

Raskauden aikana kannattaa varmistaa foolihapon saanti

Raskausaikana odottavan äidin on huolehdittava sekä oman elimistön hyvinvoinnista että sikiön normaalista kasvusta ja kehityksestä. Foolihappolisää suositellaan sikiön terveyden tueksi raskausaikana ja raskauden suunnitteluvaiheessa. Foolihapon luonnossa esiintyvä muoto on nimeltään folaatti ja sitä saa eniten tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, täysjyväviljoista sekä pavuista. Foolihappo on vuorostaan vitamiinivalmisteissa ja ravintolisissä olevaa folaattia eli B9-vitamiinia.

B-vitamiinit kasvissyöjälle ja vegaanille

Kasvissyöjälle ja vegaanille erityisen tärkeä B-vitamiini on B12-vitamiini eli kobalamiini, sillä sitä saadaan luontaisesti vain eläinkunnan tuotteista, kuten maksasta, lihasta, kananmunasta, kalasta ja maidosta. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa pernisiöösin anemian. Se on anemian muoto, joka johtuu nimenomaan B12-vitamiinin puutteesta. Pitkäaikainen vaje voi aiheuttaa myös pysyviä hermostollisia vaurioita. Kaikkia pitkälle edenneitä vaurioita ei välttämättä pystytä korjaamaan, joten on tärkeää huolehtia riittävästä B12-vitamiinin saannista jo ennakkoon. Joihinkin vegaanituotteisiin, kuten kasvimaitoihin ja jogurtteihin on lisätty B12-vitamiinia. Jos tällaisia elintarvikkeita ei kuluta säännöllisesti ja riittävästi, kannattaa B12-vitamiini napata purkista. 

Stressaatko?

Riittävä B-ryhmän vitamiinien saanti auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Myös hermosto tarvitsee B-ryhmän vitamiineja, ja niiden riittävän saannin on todettu auttavan pitämään stressitasoja alhaisina sekä edistämään myös aivojen ajattelukyvyn pysymistä terävänä. Stressaavina kausina – esimerkiksi talven ollessa pimeimmillään ja töiden sekä opintojen painaessa päälle – moni onkin havainnut B-vitamiinilisän hyödylliseksi. Koska B-ryhmän vitamiinit vaikuttavat samoilla osa-alueilla elimistössä ja esiintyvät myös ravinnossamme usein yhdessä, ravintolisänäkin ne ovat parhaimmillaan yhdessä. B-ryhmän vitamiinit tukevat kokonaisvaltaisesti kehon toimintaa.


B-vitamiinien tehtävät:

· Osallistuvat energia-aineenvaihduntaan: B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotiini.

· Auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta: B2, B3, B5, B6, B12, folaatti.

· Edistävät hermoston normaalia toimintaa: B1, B2, B3, B6, B12, biotiini.

· Edistävät normaaleja psykologisia toimintoja: B1, B3, B6, B12, biotiini, folaatti.