Ravinto ja terveys
12 vinkkiä taltuttamaan makeanhimoa.

Eroon sokerista!

12 vinkkiä taltuttamaan makeanhimoa.

Lue lisää

Makeanhimo iskee usein yhtäkkiä. Karkkipussi tyhjenee, vaikka päätit, ettet ota enää yhtään. Tässä 12 hyvää vinkkiä makean himon hillitsemiseen!

Se, mistä pidämme - oli sitten kyseessä seksi, ruoka tai kuntoilu vaikuttaa kehon palkitsemisjärjestelmään. Sokeri ei ole poikkeus ja senpä takia monen tutkijan mielestä sokeri aiheuttaa riippuvuutta. Se ei ole yhtä voimakas fyysinen riippuvuus kuin vaikkapa nikotiinin aiheuttama, mutta aiheuttaa saman tyyppisiä ’’pakko saada’’ -tuntemuksia.

Terveelliset herkut ovat kuitenkin sallittuja!


Petollinen piilosokeri

Sokeria tulee helposti syötyä enemmän kuin haluaisikaan. Elintarvikkeiden piilosokerilla on merkittävä osa sokeririippuvuuden synnyssä. Kannattaa tarkistaa kaupassa tuoteselosteesta sokerin määrä, jottei tule huijanneeksi itseään tai kehoaan.

-Sokeripommi piilee yleensä tuotteissa, jossa on piilosokeria, kuten ketsupissa, liemissä, jogurtissa sekä joissakin leivissä ja hiutaleissa. Maksa pystyy hajottamaan 6 teelusikallista sokeria päivässä ja se määrä kertyy todella nopeasti. Esimerkiksi banaanissa on 3,5 teelusikallista sokeria, kertoo Filippa Salomonsson. Hän on ruotsalainen holistinen terveysvalmentaja ja kirjoittanut sokeririippuvuutta koskevan kirjan Sockerdetox.


Eroon sokerista

Filippa Salomonsson suosittelee jättämään sokerin kokonaan pois kolmeksi viikoksi. Tutkimusten mukaan kestää noin 21 päivää päästä irti jostakin tavasta tai tottumuksesta. Sen jälkeen on helpompaa luoda toisenlainen suhde sokeriin.

Jos haluat hillitä sokerinhimoa, juo paljon vettä ja syö proteiinipitoista ruokaa. Avokado, munat ja pähkinät ovat erinomainen välipala iltapäivällä. Jos sokerinhimo iskee illalla, tee popcornia ja mausta se suolalla ja kanelilla.

Helppoa ja nopeaa ratkaisua sokerista irti pääsemiseen ei Filippan mukaan ole. -En usko muuhun kuin siihen, että löytää terveellisen ruokavalion, jota jaksaa noudattaa koko ikänsä. Itse neuvon syömään paljon vihanneksia, hyviä rasvoja ja proteiinia. Kannattaa olla armelias itselleen. Jos joskus tuleekin syöneeksi makeaa, kannattaa syödä terveellisesti jo seuraavalla aterialla ja kohdella näin kehoaan hyvin.

12 tapaa päästä irti sokeririippuvuudesta


1. Tee päätös!

Ensin tarvitaan päätös. Päätä, ettet halua olla enää sokeririippuvainen. Siitä alkaa makeanhimosta irti pääseminen.


2. Proteiinia heti aamusta

Proteiinipitoinen aamupala voi hillitä makeanhimoa. Missourin yliopistossa USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan verensokeri pysyy tasaisempana, jos aamupala sisältää vähintään 35 grammaa proteiinia. Tavallisella aamiaisella proteiinia saadaan yleensä noin 13 grammaa.


3. Ole askeleen edellä

Kannattaa ajatella eteenpäin ja pysyä makeanhimoa askeleen edellä. On siis hyvä vaikkapa varata terveellinen välipala valmiiksi, jos makeanhimo iskee useimmiten iltapäivisin. Kannattaa myös pitää terveellisempää syötävää jemmassa muutenkin: jos makeanhimo iskee, sinulla on valmiina jotakin parempaa, jolla voit välttää sokeripitoisten herkkujen napostelun.


4. Verensokeri tasapainoon

Kromia sisältävä ruoka voi hillitä makeanhimoa, koska kromi auttaa pitämään veren sokeriarvot normaalina. Kromia on muun muassa simpukoissa, kalassa, täysjyväviljatuotteissa, palkokasveissa, lihassa, pähkinöissä, vihreissä ja keltaisissa herneissä, soijapavuissa, parapähkinöissä ja vähintään 70 % kaakaota sisältävässä suklaassa.


5. Hillitse makeanhimoa happamilla marjoilla

Happamat marjat kuten puolukat ja karpalot, voivat hillitä makeanhimoa. Kokeile tuoreita tai pakastettuja marjoja seuraavan kerran, kun haluat syödä jotakin makeaa.


6. Kasviksia ilman suolaa

Makeanhimo yltyy usein ruoan jälkeen. Sen laukaisee luultavasti ruoassa oleva suola. Syö aterian päätteeksi suolattomia kasviksia.


7. Syö riittävästi ja usein

Älä ole liian tiukka ruokailun kanssa. Jos haluat irti sokeririippuvuudesta, on tärkeää syödä riittävästi ja hyvin. Nälkä ruokkii sokerinhimoa. Kun haluat makeaa, syö mieluummin ruokaa ja keskity sokerista eroon pääsemiseen.


8. Vältä tärkkelystä

Tärkkelyspitoinen ruoka voi kasvattaa makeanhimoa. Kannattaa vähentää pastan, riisin ja vaalean leivän kulutusta. Niissä on nopeita hiilihydraatteja, jotka saavat verensokerin heittelemään. Käytä sen sijaan täysjyväpastaa, raakariisiä, linssejä ja papuja, joissa on hitaita hiilihydraatteja ja jotka pitävät verensokerin tasaisempana.


9. Tyhjennä koti sokerista

Sokerinkulutuksen minimoimiseksi kannattaa tyhjentää ruokakomero ja jääkaappi kaikesta makeasta. Muun muassa hedelmäjogurtti, monet mehut, mysli ja valmiskastikkeet sisältävät paljon sokeria. Osta tilalle terveellisiä hedelmiä ja vihanneksia.


10. Harjaa hampaat

Makeanhimoon voi auttaa minttupurukumin syöminen, hampaiden harjaaminen tai suuveden purskuttelu.


11. Makeanhimoon apua pinaatista

Pinaatissa on klorofylliä sisältäviä thylakoideja ja se, kuten muutkin vihreät kasvit, pitävät kylläisenä pidempään – ja samalla makeanhimon loitolla. Tähän tulokseen on tultu Lundin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Thylakoidien ansiosta ravintoaineet imeytyvät hitaammin vatsa-suolikanavassa ja siitä seuraa verensokerivaste aterian jälkeen. Kylläisyyden tunnetta lisäävän hormonin tuotanto kasvaa, mikä puolestaan hillitsee makeanhimoa. Valitettavasti kehomme ei kuitenkaan osaa hyödyntää suoraan vihreiden lehtivihannesten thylakoideja, vaan ne pitää valmistaa laboratoriossa uutteeksi.


12. Vältä kevyttuotteita

Joissakin tapauksessa kevyttuotteet saavat kehon luulemaan, että se saa energiaa. Näin kertoo professori Charlotte Erlanson-Albertsson Doktorn svarar -haastattelusarjassa vetenskapochhalsa.se-sivustolla. Kun keho luulee saavansa ravintoa, se käynnistää tietyissä tapauksissa insuliinin erityksen tasoittaakseen verensokeritasoja. Silloin verensokeri pakotetaan alemmas ilman, että energiaa tulee. Verensokeri laskee entistäkin alemmas, mikä voi aiheuttaa makeanhimoa.


Filippa Salomonsson listasi sokerinkäytön vähentämisen hyötyjä:

  • Tasaisempi energiataso
  • Parempi ja hehkuva iho
  • Sokeri ei enää määrää elämää
  • Parempi suhde omaan kehoon
  • Nälkäsignaaleja on helpompi tulkita
  • Ravitsevampi ruoka tekee hyvää koko keholle
  • Tasaisempi verensokeri
  • Terveempi ja kevyempi keho