Ravinto ja terveys
Kuorsaus kuriin näillä vinkeillä!

Älä kuorsaa!

Kuorsaus kuriin näillä vinkeillä!

Lue lisää

Vinkit kuorsauksen lopettamiseen

Oletko kyllästynyt tönimään kuorsaavaa puolisoasi yöt läpeensä? Kärsitkö itse unihäiriöistä ja hengitysvaikeuksista? Nyt on korkea aika panna kuorsaus kuriin.

Kuorsauksesta kärsivät muutkin kuin sitä kuuntelemaan joutuvat. Kuorsaajan unenlaatu on heikentynyt ja suu ja kurkku kuivuvat. Kuorsaaminen voi myös johtaa vakavampiin terveysongelmiin. Noin 10 prosenttia kuorsaajista kärsii lyhyistä hengityskatkoksista eli apneoista. Uniapneassa nielun lihakset veltostuvat kuten kuorsatessakin, mutta hengitystiet ahtautuvat niin, että hengitys katkeaa hetkellisesti. Tutkimusten mukaan uniapnean aiheuttama hapenpuute korreloi esimerkiksi korkean verenpaineen ja sydäninfarktin riskin kanssa.

Jatkuva kuorsaus kannattaa tutkia

Marie Marklund työskentelee lehtorina hammaslääketieteen instituutissa Uumajassa. Hän on yksi maailman ensimmäisistä tutkijoista, jotka toisistaan riippumatta alkoivat 30 vuotta sitten kehittää kuorsauksen ja uniapnean hoitoa hengitystiet auki pitävän hammaskiskon avulla.

Jos kuorsaus aiheuttaa paljon ongelmia, neuvon käymään uniapneatutkimuksissa. Moni kärsii siitä tietämättään, ja vielä useampi ei saa siihen lainkaan hoitoa, sanoo Marie.


Tutut neuvot käyttöön

Lievää kuorsaamista voi helpottaa useilla keinoilla. Yleensä painon pudottaminen, liikunta, tupakanpolton lopettaminen ja alkoholin käytön välttäminen iltaisin auttavat. Kovaan kuorsaukseen ja uniapneaan eivät helpot konstit kuitenkaan auta, sanoo Marie Marklund.

Myös hyvä unihygienia on tärkeää. On nukuttava säännöllisesti eikä liian väsyneenä saa mennä nukkumaan. Mitä väsyneempänä nukahtaa, sitä helpommin alkaa kuorsata, sanoo Marie.


Ahtaat hengitystiet altistavat kuorsaukselle

Usein kuorsaus johtuu nenän ahtaista rakenteista. Apteekeista voi ostaa kuorsauslaastareita, jotka avaavat nenän hengitysteitä ja vähentävät suun kautta hengittämisen tarvetta. Laastari voi aluksi tuntua vähän hankalalta, mutta sen käyttöön tottuu ajan myötä. Lääkäri voi määrätä myös nenäsprayta laajentamaan ahtaita rakenteita. Joissakin tapauksissa hengitysteiden ahtaudesta johtuvaa kuorsausta voidaan hoitaa leikkauksella.


Kuorsauskisko suuhun

Lääkäri voi ehdottaa myös kuorsauskiskon käyttöä. Se on eräänlainen purentakisko, joka työntää alaleukaa hieman eteenäin, jolloin kuorsaaminen vähenee. Kiskon käyttäminen vähentää yleensä myös hengityskatkoksia.

Sitä voivat käyttää kaikki kuorsaajat, mutta ennen kaikkea ne, jotka kärsivät uniapneasta, kertoo Marie Marklund. Muotoiltavan kiskon voi hankkia itse esimerkiksi apteekista tai teettää omaan suuhun sopivaksi hammaslääkärillä.


Nukkuma-asennolla on väliä

Selällään nukkuminen yleensä pahentaa kuorsausta. Kyljellään nukkuminen saa tavallisesti kuorsauksen loppumaan. Saatavana on esimerkiksi selkään kiinnitettäviä tyynyjä, jotka estävät selälleen kierähtämisen. Kehitys kuitenkin menee eteenpäin eikä enää tarvitse tyytyä vanhoihin konsteihin, kuten tennispalloihin pyjaman selässä tai selkärepun käyttämiseen sängyssä, kertoo Marie.

Uusin hoitomuoto on laite nimeltään Night Balance, joka ilmoittaa, kun kuorsaaja on kääntynyt nukkumaan selällään. Tanskalainen keksintö lanseerattiin toukokuussa Göteborgissa pidetyssä uniseminaarissa. Tehokas laite alkaa saada jo jalansijaa ainakin Ruotsissa.


Kuorsaus on etenkin miesten öinen vaiva

Sekä kuorsaaminen että uniapnea ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla. Se voi johtua erilaisesta nielun fysiologiasta, mutta tutkijoiden mukaan hormonit suojaavat naisia kuorsaamiselta. Tätä tukee se, että naisilla kuorsaaminen yleistyy menopaussin jälkeen, kun progesteronin tuotanto vähenee.