Ravinto ja terveys

Kasvomaskit

Kasvomaskit ovat hengitystiet peittäviä maskeja, joiden tarkoituksena on estää suurempia pärskeitä leviämästä laajalle alueelle. Niitä voi käyttää myös vähentääkseen esimerkiksi siitepölyn kulkeutumista limakalvojen pinnalle siitepölykaudella. Lifen valikoimasta löydät erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin soveltuvia maskeja sekä muita hygieniaa ja hyvinvointia tukevia tuotteita.

Kasvomaskit täydentävät hygieniarutiineja

Itä-Aasian tiheästi asutuissa maissa kasvomaskeja on ollut käytössä jo pitkään. Suurkaupunkien vilinässä ja julkisessa liikenteessä saattaa olla hankalaa pitää sopivia turvavälejä muihin ihmisiin, joten kasvomaskien avulla on pyritty vähentämään pärskeiden ja pisaroiden laajaa leviämistä. Myös siitepölykauden aikana kasvomaskia voi käyttää vähentämään siitepölyn kulkeutumista limakalvojen pinnalle.


Miten maskeja käytetään?

Kasvoja suojaavien maskien osalta on tärkeää valita juuri omille kasvoille ja omaan käyttöön sopivin maski. Jotta maskeista saa irti täyden hyödyn, niiden oikeanlaisessa käsittelyssä tulee ottaa huomioon hygieenisyys sekä maskien käyttöohjeet. 


Kasvomaskin tulee istua kasvoilla tiiviisti ja peittää sekä nenän että suun alue. Maskin koskemista käytön aikana olisi hyvä välttää ja myös kasvomaskin riisumisen tulee tapahtua hygieenisesti. Käytetyn maskin voi siirtää esimerkiksi pussiin ja pesussa on noudettava käyttöohjeita sekä annettuja suosituksia.


Kasvomaskit täydentävät hygieenisiä toimintatapoja. Muita hygieniarutiineja ovat muun muassa huolellinen käsienpesu sekä käsien desinfiointi. Käsien pesuun kannattaa valita hellävarainen mutta tehokas käsisaippua ja käyttää tarvittaessa käsivoidetta, mikäli käsien iho kuivuu. Desinfiointi on hyvä tapa huolehtia käsien hygieniasta esimerkiksi silloin, kun mahdollisuutta käsienpesuun ei ole. Käsidesit myös kulkevat kätevästi mukana matkassa.


Elimistöä voi suojata myös sisäisesti

Elimistöä on mahdollista suojata ulkoisilta haittatekijöiltä myös sisäisesti, tukemalla vastustuskyvyn normaalia toimintaa. Suurin hyvinvointihyöty syntyy sekä ulkoisen että sisäisen suojauksen yhdistämisestä. 


Toimiva vastustuskyky auttaa vastaamaan ulkoisiin haittatekijöihin, joten immuunijärjestelmästä on hyvä huolehtia erityisesti kausittaisten vaihteluiden aiheuttamien paineiden alla. Vastustuskykyyn vaikuttavat monet tekijät, mutta terveellisten elämäntapojen avulla voi tukea kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia. Levon ja liikkeen sopiva suhde sekä monipuolinen ja ravintorikas ruokavalio ovat hyvinvoinnin peruspilareita. Vastustuskykyä tukevat muun muassa seleeni ja sinkki sekä vitamiineista A, B, C ja D, joten näiden suojaravintoaineiden riittävä saanti on syytä varmistaa.


Vitamiinien ja kivennäisaineiden ensisijainen lähde on runsaasti kasviksia sisältävä, monipuolinen ruokavalio. Joskus ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion koostaminen saattaa olla esimerkiksi elämäntilanteesta johtuen hankalaa. Tällöin kehon tarpeita voi tukea ja terveellisiä elämäntapoja täydentää vitamiini- ja kivennäisainelisien avulla.


Kasvomaskeista tukea siitepölykauteen

Siitepöly ja katupöly ovat allergisten riesana erityisesti keväällä sekä kesäkuukausien aikaan. Siitepölykausi alkaa jo helmi-maaliskuun kieppeillä ja kestää jopa alkusyksyyn. Kasvien siitepöly sekä katujen pinnasta nouseva katupöly ärsyttävät limakalvoja ja aiheuttavat lukuisia epämiellyttäviä oireita, jotka vaivaavat pahimmillaan usean kuukauden ajan. Tiiviisti kasvoilla istuva kasvomaski voi vähentää kasvoille päätyvät pölyn määrää ja siten helpottaa allergisia tuntemuksia.


Siitepölykaudella hyvinvointia on mahdollista ylläpitää monilla tavoin. Kasvosuojan käytön lisäksi ulkoilun ja lenkkeilyn voi pyrkiä ajoittamaan hetkiin, joina siitepölyä on ilmassa vähemmän, esimerkiksi lähtemällä ulos sateen jälkeen. Myös tekstiilien, kodin sisäpintojen ja vartalon säännöllinen pesu auttaa vähentämään ulkoa kertyneen siitepölyn määrää.


Puhtauden ylläpito tärkeää myös kodin sisällä

Sekä siitepölykausina että erilaisten infektioiden jyllätessä on erityisen tärkeää huolehtia kodin puhtaudesta. Kodin monet pinnat keräävät bakteereita ja viruksia, joten siivouksesta kannattaa muodostaa säännöllinen rutiini. Erityisesti ovenkahvat sekä valonkatkaisijat on hyvä puhdistaa usein. Koko kotia ei jokaisella siivouskerralla tarvitse siivota lattiasta kattoon, vaan siivouksen voi myös jakaa osiin ja määrittää eri siivoustoimille sopivat ajankohdat sekä siivousvälin.


Mikäli kaipaat lisävinkkejä, voit aina kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen. Inspiroidu pitämään itsestäsi hyvää huolta!