Ravinto ja terveys

Kivennäisaineet ja hivenaineet

Life tarjoaa laajan valikoiman tunnettujen valmistajien kivennäis- ja hivenaineita niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Kivennäisaineet ja hivenaineet ovat maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita, joita tarvitaan elimistön toimintoja, kuten aineenvaihduntaprosesseja varten. Mineraalien eli kivennäisaineiden tarve on jopa satojen milligrammojen luokkaa päivässä, kun taas hivenaineiden eli mikrokivennäisaineiden tarve on paljon pienempi. Suosittuja tuotteita ovat etenkin Magnesium- ja sinkkivalmisteet. Käydä suodatinta ja löydä juuri itsellesi sopivat tuotteet!

Kivennäis- ja hivenaineet Lifesta

Kivennäisaineet ovat suojaravintoaineiden joukkoon kuuluvia alkuaineita, jotka ovat välttämättömiä elimistön toiminnan kannalta. Keholle tärkeiden aineiden ryhmä jaetaan makro- ja mikrokivennäisaineisiin, jälkimmäisiä kutsutaan myös tutummin hivenaineiksi. Jako perustuu siihen, miten paljon keho mitäkin ainetta tarvitsee.


Makrokivennäisaineiden joukkoon kuuluvat kalsium, magnesium sekä fosfori, jotka ovat luuston ja solujen rakentumisen kannalta merkittävässä roolissa. Elimistö tarvitsee makrokivennäisaineita suurempia määriä kuin hivenaineita, vaikka myös jälkimmäiset ovat kehon toimintojen kannalta tärkeitä. Hivenaineita ovat muun muassa rauta, sinkki, jodi sekä seleeni. Aineet vaikuttavat esimerkiksi verenkierron ja hermojärjestelmän toimintaan ja niitä tarvitaan määrällisesti vähemmän. Kivennäisaineet siirtyvät maaperästä kasveihin ja eläimiin, sitten ravinnon kautta ihmisen elimistöön, missä niitä tarvitaan solujen ja kudosten rakenteisiin sekä lukuisiin muihin kehon tärkeisiin prosesseihin. Elimistölle merkittävien alkuaineiden joukkoon kuuluvat myös elektrolyytit.


Elimistön kannalta tärkeiden mineraalien ensisijainen lähde on monipuolinen, mahdolliset erityistarpeet huomioiva ruokavalio. Muun muassa täysjyväviljavalmisteista, kasviksista sekä maitotuotteista keho saa tarvitsemiaan kivennäisaineita. Ravitsemuksesta annettujen suositusten mukainen lautasmalli auttaa pitämään yllä elimistön mineraalitasapainoa, mutta joskus erilaiset elämäntilanteet ja stressi voivat hankaloittaa tärkeiden alkuaineiden saantia. Myös esimerkiksi painonpudotus saattaa yksipuolistaa ruokavaliota ja sitä kautta köyhdyttää ravinnon mineraalipitoisuutta. Elämäntapamuutosten myötä kehon tarpeet voivat muuttua, siksi on tärkeää huolehtia siitä, että elimistö saa säännöllisesti kaiken tarvitsemansa. Arjen hyvinvoinnin tueksi löydät Lifen verkkokaupan kattavasta valikoimasta kivennäis- ja hivenainevalmisteet täydentämään päivittäisiä saantisuosituksia.

Mineraalit kehon tukena läpi elämän

Kivennäisaineiden tarve vaihtelee myös iän ja elämäntilanteen mukaan. Elimistön kasvuprosessin aikana keho tarvitsee kalsiumia vahvan luuston ja hampaiden rakentamiseen. Aikuisiällä vuorostaan elämäntavat, sairastuminen, stressi sekä erityisruokavaliot heijastuvat mineraalien saantiin ja imeytymiseen. Iän karttuessa on muutenkin syytä huomioida joidenkin ravintoaineiden heikompi imeytyminen ja siitä seuraavat mahdolliset puutostilat. Puutoksille voi altistua kaikissa elämänkaaren vaiheissa ja tärkeiden mineraalien vähäsen saannin seuraukset voivat olla havaittavissa vasta vuosien päästä. Esimerkiksi kalsiumin riittämätön saanti saattaa myöhemmässä iässä aiheuttaa luuston hapertumista.


Kun keho saa riittävästi mineraaleja, se heijastuu niin kehon sisäiseen kuin ulkoiseenkin hyvinvointiin. Kivennäisaineilla on vaikutusta esimerkiksi elimistön aineenvaihduntaan, virkeyden tunteeseen sekä ulkoisesti muun muassa hiusten ja kynsien kuntoon. Oman elimistön vointia kannattaa seurata ja reagoida mahdollisiin muutoksiin. Runsaat kuukautiset tai raskaudet saattavat verottaa rautavarastoja, mikä voi näkyä uupumuksen kasvamisena ja voimattomuutena. Raudan ensisijaisena lähteenä pidetään lihatuotteita, mutta myös kasvisruoasta saa niin kutsuttua nonhemirautaa. Kasviksista saatavan raudan imeytymisprosessia voi parantaa nauttimalla samaan aikaan C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita. Muutenkin elimistön tasapainoista toimintaa tarkastellessa on syytä aina huomioida kokonaisuus ja eri aineiden keskinäiset vaikutussuhteet. Kivennäis- ja hivenaineiden imeytymiseen vaikuttavat monet tekijät, siksi kannattaa selvittää, mitkä ravintoaineet edistävät mineraalien imeytymistä ja mitkä vuorostaan saattavat vaikeuttaa prosessia.

Elektrolyytit huolehtivat kehon nestetasapainosta

Elimistön sujuvassa toiminnassa ovat mukana myös elektrolyytit. Ne ovat sähkövarauksia kuljettavia mineraaleja, jotka auttavat säilyttämään kehon nestetasapainon. Elektrolyyttejä ovat kalium ja natrium. Natriumia löytyy ruokasuolasta sekä suolaa sisältävistä elintarvikkeista, kaliumia saa vuorostaan kasviksista, viljatuotteista ja maitovalmisteista. Monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa elimistöä keräämään tarvittavat kivennäis- ja hivenaineet, mutta esimerkiksi urheilijat voivat seurata elektrolyyttien saantia erityisen tarkkaan runsaan hikoilun vuoksi. Aktiivisen elämäntavan tueksi löydät Lifen verkkokaupan valikoimasta elektrolyyttivalmisteita, jotka auttavat pitämään yllä nestetasapainoa.

Omasta kehosta huolehtiminen ja terveyden sekä kunnon ylläpitäminen on tärkeää niin nykyhetken kuin tulevaisuudenkin hyvinvoinnin kannalta. Varmista kivennäis- ja hivenaineiden riittävä saanti, niin kehosi jaksaa paremmin vastata arjen haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa.