Ravinto ja terveys

Ateriankorvikkeet

Ateriankorvikkeet ovat elintarvikkeita, joilla voi korvata kokonaan tai osittain päivät ateriat. Ateriankorvikkeita käytetään painonhallinnan ja painonpudotuksen apuna. Ne ovat usein vähäkalorisia ja proteiini ja rasvahappokoostumukseltaan optimaalisia jauheita, patukoita tai juomia, joihin on lisätty ja vitamiineja ja hivenaineita.

Ateriankorvikkeet Lifesta

Elämäntapamuutokset voivat olla haastavia. Erityisen hankalalta saattaa tuntua elämäntapamuutoksen aloittaminen ja alun jälkeen hankalinta on tehdä uusista tavoista pysyviä. Ateriankorvikkeista voi saada tukea elämäntapamuutoksen alkuun ja apua painonhallinnan starttiin. Alkusysäyksen jälkeen on hyvä lähteä koostamaan hyvinvointia tukevaa ruokavaliota sekä rakentamaan tasapainoisia elämäntapoja. Terveelliset elämäntavat tukevat hyvinvointia ja jaksamista arjessa. Hyvinvoiva ja energinen ihminen vuorostaan jaksaa liikkua ja huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta: näin syntyy hyvinvoinnin kierre.


Fyysisen uupumuksen ja yksipuolisen ruokavalion kierrettä saattaa olla vaikeaa katkaista, koska tietoa tai voimia muutoksen tekemiseen ei välttämättä ole. Kaikissa elämänvaiheissa on kuitenkin tärkeintä muistaa armollisuus omaa kehoa kohtaan. Muutoksia voi tehdä myös vähän kerrallaan ja valinnat voivat olla pieniä arjen valintoja.

Ateriankorvike painonhallinnan aloituksen tukena

Ateriankorvike toimii nimensä mukaisesti yksittäisen aterian korvaajana ja se voi olla esimerkiksi pirtelön, puuron, patukan tai lämpimän ruuan muodossa. Ateriankorvikkeista voi saada apua painonhallintaan, erityisesti silloin, kun lähtöpaino ylittää reilusti suositukset. Painonhallinnassa kyse on tasapainosta, ja tärkeintä on asettaa kaikissa painonpudotuksen vaiheissa kehon hyvinvointi etusijalle. Elimistön tulee saada kaikki tarvitsemansa ravintoaineet sekä riittävästi liikuntaa ja lepoa. Kun pitää ensisijaisena tavoitteena kehon ja mielen hyvinvoinnin, myös elämäntapamuutokset on helppo rakentaa siten, että niitä jaksaa ylläpitää pitkälle tulevaisuuteen.


Rankoilla kuntokuureilla voi saada aikaan nopeita tuloksia, mutta mikäli arjesta tulee hyvin rajoittavaa, muutokset eivät välttämättä muovaudu osaksi arjen rutiineja ja paluu vanhoihin toimintamalleihin saattaa tapahtua kuin huomaamatta. Liikunnan osalta on tärkeää valita mielekkäältä tuntuvat lajit ja aloittaa rauhallisesti. Painonhallinnassa myös levolla sekä riittävällä unella on suuri rooli. Laadukas uni tukee yleistä jaksamista ja hyvinvointia, univaje vuorostaan lisää herkkunälkää.

Miten syödä terveellisesti?

Terveellisen ruokavalion koostamisen apuna kannattaa käyttää ravitsemussuosituksia ja lautasmallia. Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä, hyviä rasvoja, kuituja sekä energiaravintoaineita.

Painonpudotusprosessin voi käynnistää hyödyntämällä esimerkiksi ateriankorvikkeita, mutta samalla kannattaa ryhtyä ottamaan selvää terveellisen ruokavalion kulmakivistä ja opetella tasapainoisten aterioiden koostamista. Kasvikset ovat monipuolisen ruokavalion perusta ja niitä tulisikin syödä monipuolisesti päivittäin, sillä elimistö tarvitsee toimiakseen monia vitamiineja sekä kivennäisaineita. Riittävä proteiinin saanti pitää olon kylläisenä ja kuidut tukevat ruoansulatuselimistön toimintaa. Lautaselle kannattaa muistaa lisätä myös hyviä, elimistölle välttämättömiä rasvoja solujen toiminnan turvaamiseksi.


Painonhallinnan ja yleisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää pitää ateriarytmi säännöllisenä. Tasaisena pysyvä verensokeri ja sopiva kylläisyyden tunne auttavat hillitsemään makeannälkää sekä tukevat toiminta- ja keskittymiskykyä arjessa.

Arjen pyörteissä on hyvä muistaa armollisuus, herkuistakaan ei tarvitse luopua vaan niitä voi osittain korvata terveellisillä välipaloilla. Joskus voi kiireiden keskellä täydentää monipuolista ja ravintoainepitoista ruokavaliota myös ateriankorvikkeella, mikäli aterioiden väliin jää liikaan aikaa ja elimistö tarvitsee energiaa. Lifen verkkokaupan valikoimasta löydät ateriankorvikkeiden lisäksi myös erilaisia välipaloja sekä esimerkiksi proteiinipatukoita.


Elämänmuutosten kynnyksellä asenteen on hyvä olla motivoitunut, muttei ehdoton, sillä liiallinen suorittaminen ja stressaaminen syövät elimistön voimavaroja eivätkä edistä hyvää oloa. Tärkeintä on innostua hyvinvoinnin tukemisesta ja ottaa ratkaisevat ensiaskeleet kohti kehon tasapainoisempaa vointia. Inspiraatiota ja lisävinkkejä voit kysyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta!