Ravinto ja terveys

Herkät limakalvot

Herkät, ärtyneet ja kuivat limakalvot voivat vaivata erityisesti vaihdevuosien aikana. Epämiellyttävien tuntemusten kanssa ei kuitenkaan tarvitse oppia elämään, vaan limakalvojen hyvinvoinnista kannattaa pyrkiä huolehtimaan kaikissa elämänvaiheissa! Lifen valikoimasta löydät tuotteita myös limakalvojen normaalin toiminnan tueksi

Herkkien limakalvojen hyvinvointia voi tukea monin tavoin

Limakalvoilla on ihmisen kehossa tärkeä terveyttä edistävä tehtävä. Ohut solukerros nimittäin suojaa elimistöä kaikenlaisilta ulkoisilta haitoilta, bakteereilta ja lialta. Suojaavia solukerroksia on kehon eri osissa, muun muassa suussa, silmissä, nenässä sekä intiimialueella. Niiden herkkyys ja ohentuminen voi muodostua ongelmaksi ja aiheuttaa kuivuutta sekä ärsytyksen tunnetta. 


Limakalvojen, samoin kuin muunkin kehon, hyvinvointia edistää monipuolinen ja ravitsemussuosituksia noudattava ruokavalio. Ravinnon olisi hyvä sisältää muun muassa A-vitamiinia, sillä kyseinen vitamiini on tärkeä suojaavan solukerroksen toiminnan kannalta.


Silmät saattavat keväisin reagoida helposti niin pölyyn kuin siitepölyynkin ja talviaikaan sisäilman kuivuuteen. Samoin päätetyöskentely voi lisätä rasituksen tunnetta. Suun hyvinvoinnista kertoo syljen eritys: mitä runsaammin sitä erittyy, sitä paremmin suun sisäpinnan suojakerrokset voivat. Suun sisäpuolen kuivuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi juomalla säännöllisesti vettä. Nenän sisäpinta saattaa kipeytyä kuivumisen myötä ja vaikuttaa jopa tukkoiselta. Kun muut mahdolliset oireiden aiheuttajat on saatu poissuljettua, voi tutkia, lievittäisikö tukkoisuuden tunnetta esimerkiksi limakalvojen hoito ja hyvinvoinnin edistäminen.


Naisen kehossa estrogeeni vaikuttaa limakalvojen toimintaan

Elämän päivittäisiä haasteita jaksaa paremmin silloin, kun kehossa vallitsee tunne kokonaisvaltaisesta tasapainosta ja terveydestä. Alapään kuivuus ja muut intiimialueen epämiellyttävät tuntemukset voivat kuitenkin häiritä ikävästi arjen tasapainoa. Limakalvojen kuivuminen ja herkkyys koskettaa erityisesti naisia. 


Naisen kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat, iästä ja elämäntilanteesta riippuen. Ikääntyminen ja vaihdevuosien alkaminen saattavat vaikuttaa naisen kehoa suojaavan solukerroksen terveyteen, sillä iän karttuessa munasarjojen toiminta hiipuu ja estrogeenin eritys vähenee. Ajan myötä muut vaihdevuosioireet saattavat helpottaa ja häiritä arkea vähemmässä määrin. Limakalvojen hyvinvointi voi kuitenkin vaatia jatkuvaa huolenpitoa läpi elämän.


Nuorempien naisten tapauksessa esimerkiksi lääkitys, erilaiset sairaudet sekä imetysaika voivat vaikuttaa suojaavien solukerrosten hyvinvointiin. Herkkiä limakalvoja voi kirvellä ja niiden kuivuus saattaa vaikuttaa myös seksuaaliseen kanssakäymiseen aiheuttaen vaurioita ja kipua. Solukerroksen suojaavan toiminnan heikkeneminen voi myös altistaa naisen kehon intiimialueen tulehduksille tärkeiden maitohappobakteerien vähentyessä.


Olipa nainen missä elämänvaiheessa tahansa, naisen ei tarvitse tinkiä kokonaisvaltaisesta kehon hyvinvoinnista tai kärvistellä esimerkiksi alapään kuivuuden kanssa. Limakalvojen terveyttä voi pyrkiä edistämään eri keinoin ja epämiellyttäviä tuntemuksia sekä oireita on mahdollista ehkäistä ja helpottaa joissain tapauksissa myös arjen valintojen kautta. Samaten vaihdevuosien tuomiin muutoksiin voi löytää tukea.


Miten herkkiä limakalvoja voi hoitaa?

Herkkien limakalvojen terveyttä voi edistää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Esimerkiksi intiimialueella esiintyviä epämiellyttäviä tuntemuksia saattaa lieventää hellävaraisempi peseytyminen sekä väljien ja hengittävien alusvaatteiden käyttö. Seksuaaliterveyden tukena toimivat liukuvoiteet. Kannattaa hyödyntää myös luonnon omia tehoaineita kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä. Tyrnillä sekä tyrnistä saatavilla öljyillä on myönteinen vaikutus niin silmien kuivuuteen kuin naisten intiimialueen oireiluun.


Monipuolisen ravinnon avulla voi varmistaa, että keho saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja ravintoaineet. Mikäli aikataulutettu ja kiireinen elämä ei mahdollista terveellisen ja monipuolisen ravinnon saantia, kehon hyvinvointia voi tukea luontaistuotteiden avulla. Lifen valikoimasta löydät valmisteet terveyden ja limakalvojen hyvinvoinnin tueksi kaikissa elämänvaiheissa. Voit kysyä vinkkejä myös Lifen myymälöiden asiantuntevilta työntekijöiltä!