Ravinto ja terveys

Intiimihygienia

Intiimihygienia tuotteet on arkista hyvinvointia edistäviä tuotteita. Tunne oman kehon puhtaudesta ja terveydestä luo pohjan päivälle.

Hygieniatuotteita Lifesta

Hygieniaan liitetään perinteisesti ajatus itsensä ja ympäristönsä siisteydestä sekä puhtauden ylläpidosta. Usein puhutaan myös henkilökohtaisesta hygieniasta, johon kuuluu tunne oman kehon puhtaudesta ja terveydestä sekä huoliteltu ulkoinen olemus. Hygieniaa edistävillä toimintatavoilla pyritään hillitsemään haitallisten bakteerien ja virusten leviämistä sekä tukemaan kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vakiintuneet hygieniarutiinit ovat osa sujuvaa arkea. Rutiinien olemassaolo helpottaa huolenpitoa omasta kehosta myös kiireen keskellä ja luo pohjaa myös mielen hyvinvoinnille.


Yksi hygienian osa-alueista on intiimihygienia, jonka tavoitteena on edistää intiimialueiden terveyttä. Intiimialueella tasapainoinen terveyden tunne on arkisen hyvinvoinnin edellytys. Naisilla intiimialueen hyvinvointiin vaikuttavat säännöllisesti kuukautiset. Kuukautiset kuuluvat kehon normaaleihin toimintasykleihin, mutta niihin saattaa liittyä kiputuntemuksia tai muita epämukavuuden tunteita esimerkiksi runsaan kuukautisvuodon vuoksi. Runsas vuoto voi vaikuttaa elimistön rautatasoihin ja sitä kautta alentaa energisyyttä. Arkea on onneksi mahdollista helpottaa monin tavoin, esimerkiksi valitsemalla omiin tarpeisiin sopivat kuukautissuojat.

Kuukautissuojan voi valita omien tarpeiden mukaan

Naisen kehon elämänkaareen kuuluvat erottamattomana osana kuukautiset. Keskimäärin keho käy läpi noin 400 kuukautiset, ennen kuin koittavat vaihdevuodet ja kuukautiset jäävät menopaussin jälkeen pois. Nainen saattaa käyttää tuhansia kuukautissuojia elämänsä aikana, joten kertakäyttöisistä siteistä ja tamponeista voi kertyä melkoinen jätevuori. Kaikkien kuukautissuojien materiaalit eivät ole helposti kierrätettävissä ja siksi markkinoille on kehitetty myös ekologisia vaihtoehtoja. Ekologisuuden lisäksi vaakakupissa saattaa painaa myös taloudelliset seikat, sillä kuukautisuojiin voi upota yllättävän suuri summa rahaa. Samoin käytännöllisyyteen liittyvät seikat saavat jotkut naiset valitsemaan kertakäyttöisen suojan sijasta esimerkiksi kuukupin.


Kuukuppi tai kuukautiskuppi on maljan muotoinen ja pienellä "antennilla" varustettu kuppi, joka asetetaan alipaineen avulla emättimeen. Yksi kuukuppi voi palvella useamman vuoden ajan, joten pidemmällä aikavälillä kuppi saattaa olla kukkaroystävällinen ratkaisu. Oikein asetettuna kuppi suojaa hyvin ohivuodoilta ja voi helpottaa myös runsaasta vuodosta kärsivien arkea. Kuukuppi pestään käyttökertojen välissä ja desinfioidaan keittämällä kerran kuukautiskierron aikana. Kupin koon voi valita vuodon runsauden mukaan ja esimerkiksi synnyttäneille suositellaan yleisesti tilavampaa kuppikokoa.


Mikäli kuukupin käyttö ei onnistu tai tunnu luontevalta, muttei silti haluaisi käyttää kertakäyttöisiä suojia, voi valita vaikkapa kestositeen. Kestositeet valmistetaan yleensä pehmeistä sekä imukykyisistä materiaaleista ja ne kiinnitetään alushousuihin esimerkiksi neppareilla. Mikäli ompelutaitoa ja intoa riittää, kestosuojan voi tehdä myös itse! Myös kestositeiden käyttö säästää sekä rahaa että luontoa. Viime vuosien aikana vaihtoehtojen joukkoon ovat ilmestyneet myös kuukautisalushousut. Imukykyisestä materiaalista valmistetut alushousut muistuttavat tavallisia pikkuhousuja, mutta kykenevät imemään vuodon itseensä. Kestositeitä ja kuukautisalushousuja pitää muistaa varata ylimääräisiä vaihtoa varten.

Miten voi pitää yllä intiimialueen hygieniaa?

Intiimialueen terveys on monen tekijän summa, puhtauden ja raikkauden tunne saattaa vähentyä esimerkiksi tulehdustilan myötä. Tämän vuoksi intiimialueen hygieniasta kannattaa pitää hyvää huolta muun muassa säännöllisten mutta hellävaraisten pesurutiinien sekä alusvaatevalintojen avulla.


Säännöllinen peseytyminen on tärkeää, mutta siinä on aina muistettava hellävaraisuus. Voimakkaiden puhdistusaineiden käyttö voi päin vastoin altistaa kehon hygieniatasapainon järkkymiselle. Tasapainon järkkyminen saattaa vuorostaan altistaa tulehduksille, kun kehon luonnoliset suojamekanismit pettävät ja hyvien bakteerikantojen sijaan intiimialueella pääsevät rellestämään haitalliset bakteerit.

Alusvaatteiden valintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Materiaalien osalta on syytä huomioida se, miten materiaali suojaa kosteudelta, viihtyvätkö siinä bakteerit ja sienet? Kuinka hengittävä materiaali on, entä ärsyttääkö materiaalin käyttö herkkää ihoa? Puuvillaa on perinteisesti pidetty pesemistä ja käyttöä hyvin kestävänä sekä ihoystävällisenä vaihtoehtona, tosin puuvillan tuontantoon liittyy erinäisiä kysymyksiä. Myös alusvaatteiden oikea koko on tärkeä tekijä, paitsi käyttömukavuuden, myös puhtauden kannalta. Liian pienet alushousut voivat esimerkiksi edesauttaa bakteerien leviämistä.


Kehon hyvinvointiin vaikuttavat ulkoisten tekijöiden lisäksi myös monet sisäiset seikat. Naisen intiimialueen terveyteen vaikuttaa myös alapään alueen limakalvojen kunto, sillä terveet limakalvot osallistuvat ulkopuolisten haittojen torjuntaan. Monipuolinen ravinto sekä terveelliset elämäntavat ylläpitävät kokonaisvaltaista hyvää oloa ja hygieniarutiinien rinnalla auttavat kehoa ja mieltä voimaan hyvin joka päivä.

Lifen valikoimasta löydät hygieniatuotteet päivittäisen hyvinvoinnin tueksi. Tarvittaessa voit kysyä lisävinkkejä myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta!