Ravinto ja terveys
Vatsaongelmat ja IBS - näin rauhoitat vatsasi

Vatsaongelmat ja IBS - näin rauhoitat vatsasi

Mistä vatsaongelmat aiheutuvat ja miten niistä pääsee eroon? Lue, mistä yleisimmät vatsaongelmat voivat johtua.

Lue lisää

Mistä vatsaongelmat aiheutuvat ja miten niistä pääsee eroon?

Moni suomalainen kärsii erilaisista vatsaongelmista, kuten ummetuksesta, ilmavaivoista, turvotuksesta ja kivuista. Vaivat ovat epämukavia ja voivat rajoittaa sosiaalista elämää. Vatsaongelmat ja IBS- näin rauhoitat vatsasi -artikkelista löydät ajatuksia mistä ne voivat johtua ja miten niistä voi päästä eroon.

IBS on nimitys monelle vatsavaivalle

Irritable Bowel Syndrome tai IBS, suomeksi ärtyvän suolen oireyhtymä, on tuttu vaiva ainakin yhdelle kymmenestä suomalaisesta. IBS on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. 


Tutkimuksissa suolesta ei löydetä mitään vikaa, mutta suolen toiminta on häiriintynyt. Syytä toiminnan häiriintymiseen ei tiedetä tarkasti. Diagnosointi tehdään oireiden perusteella: ei ole olemassa koetta tai mittausta, jolla IBS voitaisiin todeta. Usein lääkärit ottavat kokeita sulkeakseen pois gluteeni-intoleranssin, haavaisen paksusuolen tulehduksen ja vakavia suolistosairauksia. Jos tulokset ovat negatiivisia, diagnoosiksi tulee yleensä IBS.

Stressin ja aivojen vaikutus vatsan toimintaan

Psyykkiset tekijät, kuten stressi ja ”tietokatkokset” aivojen ja suoliston välillä, voivat olla osasyynä IBS:n puhkeamiseen. IBS ei kuitenkaan ole psyykkinen vaiva.


IBS:n hoidossa on otettava huomioon ihminen kokonaisuutena. Laukaiseva tekijä ei yhdellä henkilöllä ole sama kuin toisella. IBS:n puhkeamisen taustalla voi olla pitkään jatkunut kova stressi. Ruotsissa onkin käytetty kognitiivista käyttäytymisterapiaa menestyksekkäästi IBS:n hoitoon. Voi tuntua omituiselta, että ajatukset ja tunteet saisivat vatsan turpoamaan, mutta lopulta siinä ei ole mitään ihmeellistä. Aivot ovat hermojärjestelmän keskustietokone ja ne ohjaavat kaikkea, mitä kehossa tapahtuu.

Stressi vaikuttaa bakteerikantaan

Stressin aikana kehossa erittyy hormonia, joka valmistaa kehoa taistelemaan tai pakenemaan. Samalla suoliston toiminta hidastuu voimakkaasti. Suolistobakteerien kannalta tässä tapahtuu jotakin kiinnostavaa. Vatsan sisältö liikkuu hitaammin ja pysyy pidempään paikallaan, mikä saa bakteerit erittämään lisää haitallisia aineita. Stressihormoni on monelle bakteerilajille kasvusignaali ja voi saada suolen terveydelle haitallisten bakteerien määrän kasvamaan. Bakteerit puolestaan osallistuvat itsekin stressihormonien tuotantoon, joten stressin tunne vain lisääntyy.


Vatsa voi vaikuttaa aivoihin

Tiedetään jo entuudestaan, että aivot voivat vaikuttaa vatsaan. Nyt tutkijoita kiinnostaa myös vaikutus vastakkaiseen suuntaan. Vatsa-suolikanavassa erittyy paljon erilaisia hormoneita, joilla on merkitystä hyvinvointiin. Moni vatsan bakteeri erittää serotoniinia. Aivoissa serotoniini vaikuttaa muun muassa mielialaan sekä hyvänolon ja väsymyksen tunteisiin. Tutkimusten mukaan masennuspotilaiden suolistofloorassa on todettu serotoniinia tuottavien bakteerien vähenemistä. Vatsan toiminnan vaikutus henkiseen hyvinvointiin onkin nyt ravitsemustutkijoiden kuuma aihe.



YLEISIÄ IBS-OIREITA

• Ilmavaivat ja levoton, turvonnut maha.

• Epäsäännöllinen vatsan toiminta.

• Vatsa on vuoroin kovalla ja löysällä.

• Aterian jälkeen vatsakipua, joka helpottaa vessassa käynnin jälkeen.

Nämä oireet ovat varmasti monelle tuttuja eikä niiden kokeminen tarkoita sairastumista. Monessa tapauksessa kyse on ohimenevästä vaivasta. Jos vatsaongelmat jatkuvat yli kaksi kuukautta, kyse voi olla IBS:stä. Diagnoosin IBS:stä tekee aina lääkäri.


KOLME YLEISTÄ VATSAONGELMAA


Ummetus

Ummetus voi johtua monesta syystä. Yleisin syy on stressi. Stressihormonit saavat vatsan sisällön liikkumaan hitaammin, minkä vuoksi massasta imeytyy enemmän nestettä ja uloste muuttuu kovemmaksi. Toinen syy on liian vähäinen vesiliukoisten kuitujen ja nesteen saanti. Jos syöt riittävästi kuitua ja juot tarpeeksi, ei kaikki neste imeydy suolistossa kehon käyttöön. Siksi ummetuksen kotihoitoon kuuluvat marjat, hedelmät, kaurapuuro ja muu vesiliukoisia kuituja sisältävä ruoka. Myös kofeiini voi auttaa, koska se stimuloi suolen liikkeitä. Ei ole ollenkaan huono idea juoda kunnon kupillinen kahvia aamupuuron kanssa.


Ilmavaivat

Jos vatsasi turpoaa ja pingottuu helposti, syömäsi ruoka saa mitä todennäköisimmin vatsabakteerit voimaan vähän liiankin hyvin. Ilmavaivat johtuvat ruuasta, jota bakteerit hajottavat. Yleensä ongelmia aiheuttavat sipulit, pavut, laktoosia sisältävä maito ja liiallinen viljojen kuten vehnän ja rukiin määrä ravinnossa. Myös muut ruoka-aineet voivat aiheuttaa ongelmia. Kannattaa tutustua FODMAP- listaan ja tutkia, mitä ruokia kannattaa syödä ja mitä välttää. 


Löysä vatsa

Myös löysään vatsaan on monta eri syytä. Ripuli voi olla infektioperäinen ja johtua bakteereista tai viruksista. Jos ripuli ei mene ohi, kannattaa mennä lääkäriin. Jos syynä ei ole infektio, kyse voi olla samantapaisista seikoista kuin ummetuksessakin. Ei ole ollenkaan tavatonta, että vatsa on vuoroin löysällä ja kovalla. Ratkaisu on sama kuin ummetuksen hoidossa: ravinnon olisi liikuttava suolessa sopivalla nopeudella. Liukoiset kuidut tepsivät tässäkin. Nyt hyödynnetään kuitujen kykyä imeä itseensä nestettä suolesta ja tehdä vatsan sisällöstä kiinteämpää. Ruokaan voi muutamana päivänä sirotella chia-siemeniä tai hieman psylliumia, ja seurata tilannetta. Ripulin aikaan kannattaa välttää kahvia, koska se stimuloi suolen liikkeitä.


FODMAP

Monen IBS:stä kärsivän keho reagoi ikävästi elintarvikkeisiin, joissa on paljon FODMAP-yhdisteitä. FODMAP on lyhenne sanoista Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols. Kyse on sokereista ja hiilihydraattiketjuista, jotka eivät hajoa ruuansulatusentsyymien vaikutuksesta. Niitä ovat maitotuotteiden laktoosi sekä fruktoosi ja sokerialkoholit, joita lisätään moniin sokerittomiin tuotteisiin, mutta niitä on myös vihanneksissa, kuten sellerissä, avokadossa, kukkakaalissa, maississa ja sokeriherneissä. Vatsavaivoista kärsivän kannattaakin vähentää FODMAP-ruokia hetkeksi ja seurata, miten vatsa reagoi muutokseen.




DAVIDIN VINKIT VATSAN HYVINVOINTIIN


Syö säännöllisesti

Vatsassa on monenlaisia hormoneja ja hermosignaaleja, jotka ohjaavat sen toimintaa. Nämä signaalit mukautuvat ajan myötä ruokailutapoihisi, nukkumiseesi ja muihin elintapoihisi. Siksi on tärkeää, ettet järkytä vatsaasi epätavallisen suurilla aterioilla epätavallisiin aikoihin. Yritä noudattaa ruokailu- ja unirytmiä, johon tulee ruokailujen osalta korkeintaan puolen tunnin heittoja. Silloin elimistösi oppii tunnistamaan rytmin ja tietää, mitä odottaa. Muista myös, että stressi on yksi ilmeisimpiä vatsavaivojen aiheuttajia. Rutiinit voivat myös vähentää stressiä ja parantaa siten vatsan kuntoa.


Syö hitaasti

Ruuansulatusta ja vatsan työskentelyä voi edistää varaamalla aikaa syömiselle ja syömällä kaikessa rauhassa. Tekee ehkä hyvää myös rentoutua hetki syömisen jälkeen. Jos ruokailutilanne on usein stressaava, esimerkiksi keskellä hektistä työpäivää, kannattaa etsiä rauhallisempi paikka, jossa voi rauhoittua syömään ilman stressiä ja hälinää. Syömiseen uhraamasi pari lisäminuuttia ansaitset varmasti takaisin voimalla paremmin ja työskentelemällä tehokkaammin loppupäivän ajan sen sijaan, että kipuilisit turvonneen ja kipuilevan vatsan kanssa.


Syö oikeanlaatuisia kuituja

Maailman terveimpien väestöjen kuidunsaanti on viidestä kymmeneen kertaa suurempi kuin meidän täällä länsimaissa. On myös paljon viitteitä siitä, että heidän vatsansa ja suolistonsa terveys on loistava. Mitä he sitten tekevät? Syövätkö he vain pelkkiä leseitä ja pettuleipää päivästä toiseen? Ei. Itse asiassa pääosa heidän syömästään kuidusta on peräisin juureksista, marjoista, pähkinöistä ja hedelmistä. Ei siis tarvitse opiskella täysjyvätuotteiden etikettejä ulkoa vaan lisätä vesiliukoisten kuitujen saantia syömällä enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Vesiliukoiset kuidut ovat hyödyllisten suolistobakteerien ruokaa ja edistävät terveyttä monin tavoin. Yritä syödä jokaisella aterialla jotain hyvää kuitupitoista ruokaa!


Vältä suurimpia pahiksia

Et ehkä hihku riemuissasi kuullessasi, että olisi tärkeää välttää sokeria. Kokeile kuitenkin kuukauden ajan vaihtaa sokeripitoiset ruoka-aineet tuoreisiin hedelmiin ja marjoihin. Siten saat otettua suuren askeleen paremman terveyden suuntaan. Sinun ei tarvitse poistaa lautaseltasi kaikkea epäterveellistä, mutta yritä välttää suurimpia pahiksia. Jos haluat poistaa ruokavaliostasi kolme asiaa parantaaksesi vatsasi kuntoa, ne ovat sokeri, valkoinen jauho ja prosessoitu liha, kuten makkara.


Syö hyviä bakteereja

Monet viimeaikaiset tutkimukset ovat pureutuneet siihen, millaisia vaikutuksia probiooteilla on suoliston bakteeristolle ja immuunipuolustukselle. Maitohappobakteereita käyttämällä on mahdollista lisätä hyödyllisten suolistobakteerien määrää. Elintarvikkeet, joissa on maitohappobakteereita, kuten hapatetut vihannekset, kefiiri ja jogurtti, sisältävät eläviä mikro-organismeja, joiden uskotaan vaikuttavan suolistoflooraan positiivisesti. Hyödyllisiä suolistobakteereja voi myös ruokkia oligosakkarideilla eli niin sanotuilla prebiooteilla, joita löytyy muun muassa sipulista, maa-artisokasta, pavuista ja kaurasta. Ne eivät pilkkoudu vatsalaukussa eivätkä ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat paksusuoleen alkuperäisessä muodossaan ja fermentoituvat siellä. HUOM! Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät voivat olla yliherkkiä oligosakkarideille.


Juo vettä!

Voi kuulostaa liiankin yksinkertaiselta, mutta tämä on silti yksi tehokkaimmista keinoista edistää vatsan hyvinvointia. Yritä juoda päivittäin vähintään 1,5 litraa vettä. Jos vatsa on epätasapainossa, tämä neuvo toimii lähes aina.



Lähde: LiveLife 3/2016

Teksti: David Jonsson



Lifella on laaja valikoima tuotteita, jotka edistävät vatsan ja suoliston hyvinvointia. Tässä muutamia vinkkejä:


Ärtyvälle suolelle

Sunwic Ravintokuitu sopii FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Kotimainen helppokäyttöinen jauhe sopii pitkäaikaiseen käyttöön ja sisältää runsaasti liukoista kuitua. Jauhe sekoittuu täydellisesti nesteeseen ja on hajuton, mauton ja väritön.


Probiootteja

Maitohappobakteerit sopivat hyvin päivittäiseksi ravintolisäksi. Lifebiotic -valmiste sisältää seitsemän ihmisperäistä maitohappobakteerikantaa ja viisi miljardia bakteeria/kapseli. Kapselin kuori on kasviperäinen eikä tuotteessa ole käytetty mitään maidosta peräisin olevaa ainetta.


Suolisto tasapainoon

MikroVeda® Life on ruuansulatuskanavan mikrobiston tasapainottamiseen kehitetty tuote, jonka valmistukseen on käytetty maitohappobakteereja, korkealuokkaisia luomuyrttejä sekä luomulaatuista viinirypäleen siemenuutetta. Päiväannoksessa on noin 25 miljardia maitohappobakteeria.


Vatsan suojaksi

Silicum Tonic on suomalainen piihappogeeli akuutteihin vatsaongelmiin. Tuote sisältää piigeelin lisäksi karmelloosigeeliä. Yhdessä geelit muodostavat suolen seinämille kalvon, jonka suojassa herkistyneillä limakalvoilla on mahdollisuus uudistua. Piihappogeeli myös sitoo suolistokaasuja ja vähentää vatsan turvotusta.


Vauhtia vatsalle

Fructolax kuutiot, tabletit ja Tuplateho ovat hedelmä- ja kuitutiivisteitä, jotka on kehitetty vauhdittamaan vatsan toimintaa luonnollisesti. Fructolax sisältää normaalia suolentoimintaa tukevia aineosia hedelmistä ja kuiduista. Tuotetta saa nyt kuutioiden lisäksi tabletteina ja tehokkaampana tuplatehona.


Entsyymien tueksi

Solgar Digestive Enzymes on pankreatiinia, häränsappiuutetta ja muita entsyymejä sisältävä laadukas entsyymivalmiste. Auttaa ruuansulatusta, kun mahassa ei ole riittävästi ruuansulatusentsyymejä eikä ruoka sula kunnolla. 1-2 tablettia päivässä ruokailun yhteydessä tai terveydenhoidon ammattilaisen antaman erillisen ohjeen mukaan.


Terveysjuomaa

Molkosan on luonnollinen maitohappoa sisältävä terveysjuoma, jota valmistetaan tuoreesta sveitsiläisestä alppimaidosta. Se sisältää runsaasti L+ -maitohappoa, jota elimistö tarvitsee ja tuottaa hyödyllisten suolistobakteerien ravinnoksi.


Turvotusta vastaan

Dida-tabletit voivat ehkäistä ja vähentää turvotusta ja ilmavaivoja. Niiden sisältämät yrtit, mausteet ja öljyt tukevat suoliston toimintaa. Kaneli-, fenkoli- ja piparminttuöljyt voivat vähentää ilman muodostusta, ja timjami sekä valkosipuli tukevat ruuansulatusta.


Apua ummetukseen

Ravinnosta esim. chia-siemenet voivat auttaa ummetukseen, sillä ne toimivat eräänlaisena laksatiivina. Nesteeseen sekoitettuna siemenet turpoavat ja muuttuvat koostumukseltaan geelimäiseksi, tämä saa ulosteen liikkeelle helpommin.


Katso myös chia-siemeniä sisältävät reseptit Lifen blogista:

Chiavanukas mangolla ja vadelmilla 

Chiavanukas suklaalla, kookoksella ja macalla